Taistelut leimahtivat tulitauosta huolimatta – epäilty sota­rikollinen vapautettiin vankilasta

Taistelijat ovat myös vallanneet Sudanissa laboratorion, jossa säilytetään näytteitä eri sairauksista. Maailman terveysjärjestön mukaan tilanne on äärimmäisen vaarallinen.

Taisteluissa tuhoutunut rakennus sunnuntaina Khartumissa.

| Päivitetty

Taistelut ovat jälleen leimahtaneet Sudanissa huolimatta maan asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen maanantaina ilmoittamasta tulitauosta, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Taisteluja on käyty ainakin Omdurmanissa ja Bahrissa, joissa ensimmäisessä asevoimat iski lennokilla RSF:n asemiin ja toisessa puolestaan RSF:n hallitsemaan öljynjalostamoon.

Rappeutuneesta turvallisuustilanteesta Sudanissa kertoo myös, että Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) etsintäkuuluttaman entisen ministerin Ahmed Harounin annettiin poistua Khartumin lähellä sijaitsevasta vankilasta. Haroun on etsintäkuulutettuna epäiltynä Darfurin alueella tehdyistä rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä sotarikoksista.

Harounin lisäksi vankilasta päästettiin vapaaksi myös muita vankeja, joiden joukossa oli muita entisen itsevaltaisen Omar al-Bashirin hallinnossa palvelleita viranomaisia. Reutersin mukaan yksi vangittuna ollut mielenosoittaja oli kertonut nauhoittamallaan viestillä, että vartijat olivat vapauttaneet vankeja sen jälkeen, kun vankilaan ei oltu viikkoon saatu vettä tai ruokaa.

YK:n Sudanin-lähettilään Volker Perthesin mukaan tulitauko on toisaalta pitänyt ”tietyissä osissa” maata, minkä lisäksi Khartumin lentokenttä oli ainakin osittain toiminnassa varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Kumpikaan osapuoli ei kuitenkaan hänen mukaansa ole valmis vakaviin neuvotteluihin taistelujen lopettamiseksi. Sekä asevoimat että RSF uskovat, että ne voivat saavuttaa aseellisen voiton tilanteessa.

”Tämä on virhepäätelmä”, Perthes sanoi YK:n turvallisuusneuvostolle.

Erikseen Maailman terveysjärjestö varoitti tiistaina, että taisteluiden runtelemaan Sudaniin on syntynyt suuri biovaaran riski. Asiasta kertovat muun muassa Reuters ja AFP sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC.

YK-järjestön mukaan taistelijat ovat vallanneet laboratorion, jossa säilytetään näytteitä eri sairauksista, kuten poliosta, kolerasta ja tuhkarokosta. Tämä on luonut ”äärimmäisen, äärimmäisen vaarallisen” tilanteen.

”[Sudanissa] on valtava biologinen riski, joka liittyy keskeisen julkisen terveyslaboratorion valtaamiseen”, sanoi Maailman terveysjärjestöä Sudanissa edustava Nima Saeed Abid.

Vielä tiistai-iltanakaan ei ollut tarkentunut, kumpi taistelun osapuolista on vallannut laboratorion.

Viranomaisten mukaan laboratorion sähköt ovat poikki, mikä lisää biovaaran ja näytteiden pilaantumisen riskiä.

Laboratorio on lähellä maan pääkaupungin Khartumin keskustaa ja kaupungin suurinta lentokenttää. Se sijaitsee Sudanin sotilaallisen päämajan lähellä alueella, jossa taistelut ovat käyneet kiivaimpina.

Khartumin taisteluissa vahingoittuneen laboratorion työntekijä työskentelee näytteiden parissa. Kuvauspäivämäärä ei ole tiedossa.

YK:n humanitaarista apua koordinoivan hätäaputoimisto UNOCHA:n tiedottaja Jens Laerke vahvisti tiistaina, että toimisto on joutunut supistamaan joitain toimintojaan Sudanissa ankarien taisteluiden vuoksi.

”Niillä alueilla, joilla intensiiviset taistelut ovat vaikeuttaneet humanitaarisia operaatioitamme, olemme joutuneet pienentämään jalanjälkeämme”, Laerke sanoi.

”Mutta olemme sitoutuneita jatkamaan avun toimittamista sudanilaisille”, hän lisäsi.

Maailman terveysjärjestöä edustavan Nima Saeed Abidin mukaan vähintään 459 ihmistä on saanut surmansa Sudanin viimeaikaisissa taisteluissa ja yli 4 000 ihmistä on loukkaantunut.

Sudanissa käydään toista viikkoa taisteluja kenraali Abdel Fattah al-Burhanin johtamien Sudanin asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen (Rapid Support Forces) välillä.

Kovimmat taistelut ovat keskittyneet Khartumiin.

Myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa uutisoitiin, että molemmat osapuolet olivat suostuneet 72 tuntia kestävään tulitaukoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat