Bidenin ikä huolestuttaa omankin puolueen äänestäjiä

Joe Bidenin, 80, ikä ja terveydentila huolestuttavat jopa demokraattien äänestäjiä. Republikaanit taas ovat näreissään Yhdysvaltojen talouden kasvavasta inflaatiosta ja muun muassa lapsiperhe­köyhyydestä, joiden he uskovat lisääntyvän, jos Biden valitaan uudelleen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti tiistaina asettuvansa virallisesti ehdolle toiselle presidenttikaudelle. Kuva on otettu 7. elokuuta 2022.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ilmoitti tiistaina vihdoin virallisesti hakevansa toista nelivuotiskautta vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Biden on jo aiemmin kertonut aikeistaan, mutta korostanut, ettei ole ollut vielä valmis ilmoittamaan asiasta virallisesti.

Virallinen ilmoitus on Bidenille näytön paikka, kirjoittaa yhdysvaltalainen CNN. 80-vuotiaan Bidenin on vakuutettava yhdysvaltalaiset siitä, ettei hänen ikänsä ole este neljälle lisävuodelle Valkoisessa talossa.

Bidenin ikä jakaa mielipiteitä myös omien joukossa.

Esimerkiksi osa Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelemista demokraattien kannattajista piti Bidenin saavutuksia presidenttikaudellaan merkittävinä, mutta toiset kertoivat, ettei Biden olisi heidän vaihtoehtonsa tulevalla kierroksella.

NBC-uutiskanavan sunnuntaina julkaisemassa kyselyssä 70 prosenttia yhdys­valtalaisista, suuri osa demokraatteja, oli sitä mieltä, ettei Bidenin pitäisi asettua enää ehdolle. Noin puolet näin ajatelleista nimesi merkittäväksi syyksi hänen ikänsä.

Biden on jatkuvasti vakuutellut jaksavansa vielä toisen kauden. CNN kirjoittaa kuitenkin tapauksesta, joka asettaa lausumat erikoiseen valoon.

Vuonna 1972 vasta 29-vuotias delawarelaisvaltuutettu Biden asettui ehdolle samaan aikaan tunnetun republikaanisenaattorin Cale Boggsin kanssa. Boggs oli tuolloin 63-vuotias osavaltion vanhempi senaattori.

”Cale ei halua lähteä ehdolle, hän on menettänyt pilkkeensä silmäkulmastaan”, Biden kommentoi Boggsin ikää.

Bidenin vuoden 2024 presidentinvaali­kampanja perustuu pitkälti samoihin teemoihin kuin edellinenkin. Biden aikoo tälläkin kertaa vedota kansakunnan yhteisiin ihanteisiin etenkin, kun vuodet 2017–2021 presidenttinä ollut Donald Trump on pyrkimässä samoissa vaaleissa republikaanien ehdokkaaksi.

CNN kirjoittaa Bidenin varoittaneen tiistaina ”MAGA-ääriaineksista”, jotka hänen mukaansa ”sanelevat, millaisia terveydenhuolto­päätöksiä naiset voivat tehdä, kieltävät kirjoja ja kertovat ihmisille, keitä nämä voivat rakastaa”.

”Jokaisella amerikkalaissukupolvella on ollut edessään hetki, jolloin heidän on puolustettava demokratiaa. Puolustaa henkilökohtaisia vapauksiamme. Ääni­oikeuttamme ja kansalaisoikeuksiamme”, Biden sanoi videopuheessaan ja jatkoi:

”Tämä on meidän hetkemme.”

Bidenin haastajiksi ei oleteta nousevan merkittäviä demokraattinimiä, ja hänen tiensä demokraattien ehdokkaaksi onkin todennäköisesti helpohko. Ehdokkuudesta Bidenin kanssa kilpailee vain kaksi haastajaa: menestynyt self help -kirjailija Marianne Williamson, 70, ja rokotevastaisuutta lobbaava 69-vuotias ympäristölakimies Robert F. Kennedy Jr., Bobby Kennedyn poika.

Bidenin ehdokkuutta kommentoi muun muassa edustajainhuoneen puheenjohtaja, republikaani Kevin McCarthy.

Kalifornialaisrepublikaani sanoi Twitterissä, että sen sijaan, että Biden keskittyy omaan poliittiseen tulevaisuuteensa, tämän pitäisi keskittyä Yhdysvaltojen tulevaisuuteen.

”Bidenin olisi pitänyt ilmoittaa, että hän aikoo vihdoin neuvotella vastuullisesta velkarajojen korotuksesta, jotta maamme historian ensimmäinen maksuhäiriö vältettäisiin”, McCarthy kirjoitti.

Republikaanien kansallinen komitea (RNC) ei säästellyt sanojaan ottaessaan kantaa Bidenin ehdokkuuteen.

”Biden on niin välinpitämätön, että hän ajattelee ansaitsevansa vielä neljä vuotta, vaikka on luonut kriisin toisensa perään”, komitea jyrähti lausunnossaan.

RNC:n mukaan Bidenin jatkokausi kiihdyttäisi inflaatiota, lisäisi rikollisuutta, saisi huumeidenkäytön räjähtämään käsiin sekä lisäisi lasten ja ylipäätään perheiden syrjäytymistä ja lapsiperhe­köyhyyttä.

Myös Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama otti Twitterissä tuoreeltaan kantaa Bidenin ilmoitukseen. Hän sanoi olevansa ylpeä kaikesta, mitä Biden ja tämän hallinto on saanut viime vuosina aikaan.

Biden on Obaman entinen varapresidentti.

Obama kirjoitti, että Biden on työskennellyt yhdysvaltalaisten hyväksi ”ja tekee niin myös jatkossa, kun hänet valitaan uudelleen”.

Entinen presidentti Donald Trump ei vielä tiistaina alkuillasta Suomen aikaa ollut ehtinyt ottaa julkisesti kantaa Bidenin ilmoitukseen.

Bidenin kampanjatiimi on ehtinyt tehdä töitä jo jonkin aikaa ennen tiistaina tapahtunutta virallista ehdokkuusilmoitusta.

Biden nimitti tiistaina kampanjapäällikökseen Valkoisen talon korkea-arvoisen virkamiehen Julie Chavez Rodriguezin. Varakampanjapäälliköksi nousi Quentin Fulks, joka johti Georgian senaattorin Raphael Warnockin menestyksellistä senaattorin­vaalikampanjaa vuonna 2022.

Kampanjan muodollinen johtaja on Rodriquez, mutta työtä ohjataan suurelta osin presidentinkansliasta käsin. Valkoisessa talossa kampanjan kannalta keskeisissä rooleissa ovat myös kampanja-avustajat Anita Dunn, Jen O’Malley Dillon, Mike Donilon ja Steve Ricchetti.

Kampanjatiimin päämaja on oletettavasti Delawaren Wilmingtonisssa, jossa Biden viettää valtaosan vapaa-ajastaan.

Jutussa on käytetty lähteinä uutistoimistoja, CNN-uutiskanavaa, Britannian yleisradioyhtiö BBC:tä, brittilehti The Guardiania ja yhdysvaltalaista The New York Times -lehteä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat