Presidentti Ramaphosa: Valtaa­pitävä ANC haluaa Etelä-Afrikan eroavan Kansain­välisestä rikos­tuomio­istuimesta

Kansainvälinen rikostuomioistuin on antanut Vladimir Putinista pidätys­määräyksen. ICC:n valta murenee entisestään, jos Etelä-Afrikka eroaa siitä.

| Päivitetty

Valtaapitävä Afrikan kansalliskongressi -puolue (ANC) on päättänyt, että Etelä-Afrikan tulisi erota Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta (ICC).

Asiasta kertoi maan presidentti Cyril Ramaphosa tiistaina tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti yhdessä Suomen presidentti Sauli Niinistön kanssa.

”Hallituspuolue (ANC) on arvioinut, että on järkevää, että Etelä-Afrikka vetäytyy ICC:stä”, Ramaphosa sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Varhain keskiviikkona uutistoimisto AFP kertoi kuitenkin, että Etelä-Afrikan presidentinkanslia perui presidentin puheita.

”Haluamme selventää, että Etelä-Afrikka pysyy Rooman sopimuksen allekirjoittajamaana”, kanslia kertoi tiedotteessaan viitaten ICC:n perustamista koskevaan sopimukseen.

Syynä sekaannukselle oli presidentinkanslian mukaan kommunikaatiokatko. Presidentti Ramaphosa oli kanslian mukaan erheellisesti sekoittanut kommenteissaan ANC:n pääsihteerin Fikile Mbalulan aiemmin esittämän kannan koskien ICC:tä. Mbalula oli kertonut, että ”ICC ei palvele kaikkien etuja, vaan vain muutamien etuja”.

Ramaphosan sittemmin perutun Ilmoituksen voi olettaa liittyvän Venäjän ja Etelä-Afrikan suhteisiin, joita Etelä-Afrikka ei ilmeisesti halua horjuttaa.

ICC antoi viime kuussa kansainvälisen pidätysmääräyksen Venäjän presidentti Vladimir Putinista ja Venäjän lapsiasiain­valtuutetusta Marija Lvova-Belovasta. Pidätys­määräysten syynä oli Putinin ja Lvova-Belovan vastuu ukrainalaislasten laittomista siirroista miehitetyiltä alueilta Venäjälle.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen päätös on symbolisesti merkittävä, mutta Putin tuskin itse kävelee Haagiin oikeudenkäyntiin, eikä ICC tuomitse ihmisiä poissaolevina. Siksi Putin tulisi ottaa kiinni, jos tai kun hän vierailee ICC:n sopimusvaltioissa.

Kimurantiksi asian tekee se, että Putinin on määrä vierailla elokuussa Etelä-Afrikassa Brics-maiden kokouksessa. Etelä-Afrikka on allekirjoittanut ICC-sopimuksen, ja siten sen pitäisi pidättää tuomioistuimen etsintäkuuluttama henkilö.

Etelä-Afrikalle suhteet Venäjään ovat tärkeitä, ja maa on muun muassa ottanut neutraalin kannan Venäjän käymään hyökkäyssotaan Ukrainassa. ANC on myös ollut historiassa lämpimät välit Neuvostoliittoon ja myöhemmin Venäjään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat