Ruotsalaisen raketin 300-kiloinen hyöty­­kuorma putosi Norjaan – Norja pitää tapahtumaa vakavana

Raketin osa putosi vuoristoon noin 40 kilometrin päähän suunnitellusta laskeutumis­paikasta. Tiettävästi kukaan ei loukkaantunut. Norja pitää asiaa vakavana.

Raketinlaukaisu Esrangen avaruuskeskuksessa Ruotsissa vuonna 2016.

| Päivitetty

Ruotsalaisen tutkimusraketin osa putosi lentonsa jälkeen vahingossa Norjan puolelle, tiedottaa Ruotsin valtion omistama avaruusteknologiayhtiö Swedish Space Corporation (SSC).

Raketti laukaistiin maanantaiaamuna kello 7.20 paikallista aikaa Esrangen avaruus­keskuksesta Ruotsin Lapista. Raketti ”kulki hieman laskettua pidemmän ja länsisuuntaisemman lentoradan ja laskeutui lennon jälkeen 15 kilometriä Norjan puolelle”, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Raketin osa putosi vuoristoon noin 40 kilometrin päähän suunnitellusta laskeutumis­paikasta. Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan raketti putosi Målselvin kunnan alueelle, muutaman kilometrin päähän Lille Rostavatnin järvestä.

Esrangen avaruuskeskusta ympäröi laaja, noin 5 200 neliökilometrin kokoinen ”laskeutumisalue”. Avaruuskeskus sijaitsee noin 45 kilometrin päässä Kiirunan keskusta­taajamasta itään.

Tiettävästi kukaan ei loukkaantunut tapahtumassa; laskeutumis­paikka on kymmenen kilometrin päässä lähimmästä asutuskeskuksesta, SSC:n viestintä­päällikkö Philip Ohlsson kertoi uutistoimisto Reutersille.

Laukaistu raketti oli brasilialainen VSB-30-luotainraketti, joka vuonna 2005 korvasi Esrangessa brittiläisen Skylark-raketin.

Esrangen johtaja Lennart Poromaa kertoo NRK:lle, että raketin isoin osa putosi suunnitellusti Ruotsin rajojen sisälle. Raketin hyötykuorma, joka painaa noin 300 kiloa, putosi Norjaan.

Hyötykuorma tarkoittaa esimerkiksi lentokoneen tai raketin kuljetuskapasiteettia, mutta se voi tarkoittaa myös itse kuljetettavaa lastia, kuten tässä tapauksessa. Raketin hyötykuormia ovat esimerkiksi satelliitit ja luotaimet.

SSC selvittää, miksi raketti poikkesi kotimaansa sijaan Norjan puolelle. Myös Norja selvittää asiaa.

”Norjan viranomaiset suhtautuvat aina vakavasti siihen, jos rajallamme tapahtuu jotain ilman lupaa. Tällaisen raketin putoaminen [Norjaan] on erittäin vakava asia, joka olisi voinut aiheuttaa vakavaa vahinkoa”, sanoi Norjan ulkoministeriön tiedottaja Ragnhild Håland Simenstad tiistaina illalla NRK:lle.

Hänen mukaansa Norjan ulkoministeriö ei ole saanut asiasta ”virallista” tietoa Ruotsin viranomaisilta. Esrangen johtaja Poromaa sanoo NRK:lle, että Norjan puolustusvoimille ilmoitettiin sekä raketin laukaisusta että hyötykuorman putoamisesta.

”Se on ihan rutiinia. Norjan puolustusvoimille ilmoitettiin laukaisusta, ja heille välitettiin myös varoitus, kun ymmärsimme, että osia raketista on pudonnut Norjaan”, Poromaa sanoo NRK:lle. Norjan puolustusvoimat vahvistaa asian NRK:lle.

SSC kertoi maanantaina tiedotteessaan hakevansa rakettiromun pois. Håland Simenstad huomauttaa NRK:lle, että ilman lupaa Norjan mailta ei noudeta mitään.

”Oletamme, että tätä kunnioitetaan”, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat