Metallinetsijä­miehet yrittivät myydä äärimmäisen arvokkaan viikinki­aarteen pimeästi

Mieskaksikko pyrki myymään 800-luvulta peräisin olevia kolikoita. Heidät tuomittiin myös osuudestaan niin sanotussa Herefordshiren kätkön tapauksessa. Heitä uhkaavat todennäköisesti vuosien vankeusrangaistukset.

Britanniassa kaksi miestä on tuomittu noin 870 000 euron arvoisten muinaisten kolikoiden myymisestä laittomasti, The Independent -lehti kertoo.

Kolikot olivat peräisin 800-luvulta ja ne päätyivät Britanniaan todennäköisesti viikinkien mukana, jotka hautasivat ne maahan. Miehet tuomittiin myös heidän osuudestaan Herefordshiren kätkön tapaukseen liittyen. Miesten hallusta takavarikoitiin yhteensä 44 kolikkoa, jotka olivat peräisin kätköstä ja niiden arvo on miljoonia euroja.

Lain mukaan kolikkojen löydöstä olisi pitänyt ilmoittaa viranomaisille, minkä lisäksi metallinetsintää harrastaneet miehet rikkoivat maanomistajan oikeuksia aarteisiin.

Kaksikko jäi kiinni sen jälkeen, kun toinen heistä kaupitteli kolikoita peitetehtävissä olleelle poliisille. Mies luuli tekevänsä kauppoja yhdysvaltalaisen ostajan kanssa. Miesten jäljille päästiin, kun toinen heistä otti yhteyttä yhdysvalloista käsin toimivaan keräilijään, joka varoitti brittiläisiä asiantuntijoita myyntitarjouksesta. Keräilijän epäilykset heräsivät sen takia, että hänelle tarjottiin äärimmäisen harvinaisia ja arvokkaita kolikoita.

Kolikoiden joukossa oli muun muassa kaksi erittäin harvinaista kolikkoa, joihin oli lyöty sekä Alfred Suuren että Ceolwulfin kasvot.

Tuomion jälkeen Durhamin poliisin rikosylikomisario Lee Gosling kuvaili tapausta äärimmäisen poikkeukselliseksi.

”On uskomatonta, että historiankirjoja täytyy kirjoittaa uusiksi näiden löytöjen ansiosta. Nämä kolikot olivat osa kätköä, jolla on suunnattoman suuri historiallinen merkitys liittyen viikinkeihin, ja olemme iloissamme niiden kuuluvan nyt British Museumille.”

British Museumin kolikoihin erikoistunut asiantuntija Gareth Williams kertoi löytöjen tarjoavan mahdollisuuden ymmärtää paremmin Britannian menneisyyttä ja perintöä.

Tapauksen tuomari kertoi, että miesten tuomitsemisesta tulee vaikeaa tapauksen harvinaisuuden takia. Hän kuitenkin kertoi mieskaksikolle, että tuomio tulee todennäköisesti olemaan vuosien vankeutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat