Tanskan puolustus­voimat vahvisti: Venäläinen alus liikkui lähellä kaasu­putkia neljä päivää ennen räjähdystä

SS-750 -alus on varusteltu erityisesti vedenalaisia tehtäviä varten.

Syyskuussa otetussa ilmakuvassa näkyy, kuinka Nord Stream -kaasuputkesta purkautuu kaasua.

| Päivitetty

Tanskan puolustusvoimat on vahvistanut, että venäläinen erikoisalus liikkui Nord Stream -kaasuputkien läheisyydessä vain neljä päivää ennen putket rikkoneita räjähdyksiä. Asiasta kertoo tanskalainen Information-lehti.

Kyseinen venäläisalus, SS-750, on asiantuntijoiden mukaan suunniteltu vedenalaisten operaatioiden tukemiseen. Aluksen varustukseen kuuluu muun muassa pienois­sukellusvene.

Tanskan puolustusvoimien mukaan tanskalainen partiovene otti venäläisaluksesta 26 kuvaa Bornholmin saaren itäpuolella 22. syyskuuta 2022. Kaasuputket räjäytettiin 26. syyskuuta.

Information kertoi aiemmin vastaavista havainnoista nojaten Norjan asevoimiin.

Ruotsalaisasiantuntija Joakim von Braun kertoi lehdelle, että aluksen havaitseminen alueella on erittäin mielenkiintoista juuri sen takia, että se on varusteltu vedenalaisia operaatioita varten. Samaa mieltä oli Europa-ajatushautomon asiantuntija Jacob Kaarsbo.

Von Braun arvioi aiemmin, että esiin tulleet tiedot tukevat teoriaa, jonka mukaan venäläis­alukset olisivat olleet mukana kaasuputkien sabotoinnissa. Jo aiemmin on kerrottu, että kaasuputkien lähistöllä on liikkunut venäläisaluksia.

Nord Stream -putket tuhoutuivat syyskuun 26. päivä tapahtuneessa räjähdyksestä. Tapahtumien tutkinnassa ovat mukana Tanskan, Ruotsin ja Saksan viranomaisia. Venäjä on valittanut sitä, ettei maata ole huolittu mukaan tutkimuksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat