Venäläis­oikeus: VR:n on käynnistettävä Allegro-liikenne uudestaan

Venäläisoikeus päätti keskiviikkona, että VR:n päätös keskeyttää Suomen ja Venäjän välinen liikennöinti on laiton. Ylelle puhuneen ministeri Tytti Tuppuraisen mukaan päätöksellä ei ole merkitystä Suomessa.

VR keskeytti Helsingin ja Pietarin välillä liikennöineiden Allegro-junien liikenteen maaliskuussa 2022.

| Päivitetty

Moskovalaisoikeus vaatii, että VR ja sen yhdessä Venäjän rautatieyhtiö RŽD:n kanssa omistama Karelian Trains -yhtiö jatkaa sopimusvelvoitteidensa täyttämistä, mukaan lukien Pietarin ja Helsingin väliä liikennöivien Allegro-junien liikennöintiä.

Venäläisoikeuden keskiviikkona tekemästä päätöksestä kertoo esimerkiksi pietarilainen Fontanka-julkaisu.

Allegro-junat omistaa suomalais-venäläinen rautatiekalustoyhtiö Karelian Trains, joka on perustettu vuonna 2006. Suomen valtion omistama VR-konserni omistaa sen puoliksi Venäjän federaation omistaman RŽD:n kanssa. Karelian Trains on vuokrannut junat liikennöitsijöille eli VR:lle ja RŽD:lle.

Oikeuden mukaan RŽD on vaatinut, että VR:n yksipuolinen päätös keskeyttää Suomen ja Venäjän välinen henkilö- ja tavarajunaliikennöinti tunnustetaan laittomaksi. RŽD vaatii myös, että VR jatkaa sopimuksen mukaisia velvoitteitaan.

Siinä tapauksessa, ettei VR jatka sopimuksen täyttämistä, RŽD vaatii VR:ää maksamaan 10 miljoonan ruplan eli hieman alle 112 000 euron korvauksen. RŽD vaatii myös VR:ää ja Karelian Trainsiä maksamaan yhdessä 1,26 miljoonaa ruplaa eli noin 14 000 euroa jokaiselta oikeuden päätöksen jälkeiseltä päivältä, jolta sopimusta ei ole täytetty.

VR kertoi torstaina Ylelle, ettei se kommentoi asiaa, koska moskovalaisella tuomioistuimella ei ole toimivaltaa osapuolten välisissä sopimuksissa.

Myös omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen kertoi Ylen mukaan, että ”tällaisilla päätöksillä ei ole merkitystä Suomessa”.

Allegro-junien liikenne Helsingin ja Pietarin välillä alkoi joulukuussa 2010. VR keskeytti niiden liikenteen vuosi sitten maaliskuussa. Siitä asti junat ovat seisseet Helsingissä.

VR:n kertoi maaliskuussa, että neuvottelut Karelian Trains -yhtiön ja Allegro-junien tulevaisuudesta ovat kesken.

Aiemmin tänä vuonna Ukraina pyysi Suomea luovuttamaan sille neljä Allegro-junaa. Allegrot sopisivat Ukrainan raiteille, koska Suomen, Ukrainan ja Venäjän raideleveys on samanlainen. Suomi ei kuitenkaan voi tehdä päätöstä junista yksin.

Oikaisu 28.4. kello 15.48: Korjattu kuvatekstiä. Allegro-junien liikennöinti keskeytettiin maaliskuussa 2022, ei tämän vuoden maaliskuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat