Turkkilaisten evakuointi­konetta ammuttiin, sanoo puolustus­ministeriö

Ministeriön mukaan tulitus ei aiheuttanut loukkaantumisia koneessa olleille ja kone laskeutui turvallisesti sotilaslentokentälle Khartumin pohjoispuolella.

Turkin puolustusministeriön mukaan turkkilaisia evakuoivaa sotilaskonetta ammuttiin Sudanissa, uutisoi Turkin valtiollinen Anadolu-uutistoimisto.

Pienaseen tulitus ei aiheuttanut loukkaantumisia koneessa olleille ja kone laskeutui turvallisesti Sudanin pääkaupunki Khartumin pohjoispuolella sijaitsevalle sotilas­lentokentälle, puolustusministeriö kertoo.

Taistelevat osapuolet ovat syyttäneet toisiaan sovitun tulitauon rikkomisesta.

Sudanin armeija syytti RSF-joukkojen tulittaneen turkkilaiskonetta, mutta RSF-joukot kielsivät väitteen, kertoo brittilehti Independent.

RSF-joukot taas syyttivät Sudanin armeijan tehneen ilmaiskuja kahteen joukkojen tukikohtaan Khartumin lähialueilla, kertoo brittilehti The Guardian.

Sudanin asevoimat ja puolisotilaalliset RSF-joukot ilmoittivat myöhään torstai-iltana jatkavansa vuorokauden vaihteessa päättynyttä tulitaukoa 72 tunnilla.

Tulitauon on määrä jatkua sunnuntai-iltaan asti.

Alkuviikosta neuvoteltu kolmipäiväinen tulitauko alkoi tiistaina vuorokauden vaihduttua. Se näytti aluksi pitävän, mutta myöhään tiistaina armeijan kerrottiin tehneen ilmaiskuja RSF-joukkoja vastaan pääkaupunki Khartumissa. Tämän jälkeen tulitauko horjui entisestään keskiviikkona ja torstaina muun muassa uusien ilmaiskujen myötä.

Sudanin taistelut alkoivat huhtikuun puolivälissä, kun armeijan komentajan Abdel Fattah al-Burhanin ja hänen varamiehensä, kenraali Mohamed Hamdan Dagalon erimielisyydet Dagalon komentamien RSF-joukkojen sulauttamisesta Sudanin armeijaan kärjistyivät avoimeksi yhteenotoksi.

Sudanin terveysministeriön mukaan taisteluissa on kuollut yli 500 ihmistä ja noin 4 200 on haavoittunut. Todellisten lukujen uskotaan olevan huomattavasti suurempia.

Taisteluiden myötä Sudanista on evakuoitu runsaasti ulkomaalaisia, myös suomalaisia. Sen sijaan miljoonat sudanilaiset yrittävät selviytyä taisteluiden keskellä vesi-, ruoka-, lääke- ja polttoainepulasta.

YK on varoittanut, että jopa yli 270 000 ihmistä saattaa paeta taisteluja. Ainakin noin 25 000 sudanilaisen kerrotaan paenneen naapurimaihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat