Putin alle­kirjoitti lain: Ukrainalaisia pakotetaan Venäjän kansalaisiksi karkotuksen uhalla

Laki sallii myös Venäjän kansalaisuuden poistamisen niiltä, jotka ”uhkaavat Venäjän kansallista turvallisuutta”.

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui etäkokoukseen 27. huhtikuuta päivätyssä kuvassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti perjantaina uuden lain, joka tuo muutoksia Venäjän kansalaisuuden saamiseen ja poistamiseen.

Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto Reuters sekä venäläinen Tass-uutistoimisto ja Kommersant-lehti. Laki astuu voimaan 180 päivän kuluttua.

Uudessa laissa otetaan kantaa neljän Venäjän valtaaman ukrainalaisalueen asukkaiden statukseen. Käytännössä heidät yritetään pakottaa Venäjän kansalaisiksi karkotuksen uhalla.

Viime syyskuussa Venäjä liitti laittomasti itseensä Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueet, jotka kuuluvat Ukrainaan. Venäjän mielestä sen lait koskevat myös näitä alueita.

Jos näillä neljällä alueella asuvat ihmiset eivät hae Venäjän kansalaisuutta 1. heinäkuuta 2024 mennessä, Venäjä katsoo heidät ulkomaan kansalaisiksi, jotka voidaan karkottaa.

Venäjän mielestä kansalaisuuden saamista ”helpotetaan” yli 20 eri ihmisryhmän kohdalla. Esimerkiksi Venäjän armeijassa kuluneen vuoden aikana palvelleet ulkomaalaiset sopimussotilaat voivat jatkossa saada Venäjän passin helpotetun menettelyn kautta.

Laki sallii myös Venäjän kansalaisuuden poistamisen niiltä, jotka ”uhkaavat Venäjän kansallista turvallisuutta”.

Venäjän kansalaisuutta ei voi kuitenkaan riistää niiltä, jotka ovat sen syntymässä saaneet. Kansalaisuuden poisto voi koskea niitä, jotka ovat saaneet sen niin kutsutun naturalisaation kautta.

Se tarkoittaa tilannetta, jossa toisen maan kansalainen saa Venäjän kansalaisuuden esimerkiksi sukulaisuuden, avioliiton tai Venäjällä asumisen perusteella. Myös entisen Neuvostoliiton alueen asukkaat ovat oikeutettuja Venäjän kansalaisuuteen tietyin perustein.

Jatkossa kansalaisuus voidaan poistaa henkilöltä, joka esimerkiksi halventaa Venäjän armeijaa tai rikkoo Venäjän alueellista koskemattomuutta.

Muita perusteita ovat esimerkiksi terrorismi, sabotaasi tai lietsonta ääritoimintaan. Jopa natsismi, huumekauppa ja sotilashautojen häpäisy mainitaan perusteiksi.

Kansalaisuuden poistamisesta päättävät Venäjän ulkoministeriö tai sen alueelliset elimet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat