Oppositiojohtaja lupaa palauttaa demokratian maahan

Kemal Kılıçdaroğlu kertoi myös ajavansa Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen välitöntä uudelleenkäynnistämistä, jos hän voittaa vaalit.

Oppositiojohtaja Kemal Kılıçdaroğlu kampanjatilaisuudessa perjantaina Kocaelissa.

Turkin oppositiojohtaja Kemal Kılıçdaroğlu kertoi Financial Times -lehden haastattelussa, että hän tulee palauttamaan demokratian maahan vaalivoiton mahdollisesti koittaessa.

”Tuomioistuinten riippumattomuus, median vapaus, ilmaisunvapaus, kaikkien näiden täytyy tulla takaisin. [Etusijalla] tulevat olemaan talous ja demokratia.”

Vaaleista ei kuitenkaan tule Kılıçdaroğlun mukaan täysin vapaita tai reiluja, sillä hallinto hallitsee suurta osaa mediasta. Tämän lisäksi istuvalla presidentillä Recep Tayyip Erdoğanillä on käytössään valtion varoja, joita hän voi käyttää vaalikampanjassaan.

Näistä huolimatta yhdistyneellä oppositiolla on Kılıçdaroğlun mukaan valmiudet ja keinot seurata vaaliprosesseja sekä haastaa epäselvyyksiä, jos niitä ilmenee.

Kılıçdaroğlu kuitenkin varoittaa, että Turkin korkein vaaliviranomainen voisi puuttua vaaleihin sen jälkeen, kun äänestys on päättynyt. Näin kävi esimerkiksi vuonna 2019, jolloin viranomainen mitätöi Istanbulin pormestarivaalit. Tuolloin oppositioehdokas Ekrem İmamoğlu valittiin täpärästi kaupungin pormestariksi. Uusintavaaleissa hän kuitenkin kasvatti äänisaalistaan.

”Emme salli [vaalien] varastamista. Emme missään nimessä luota Erdoğaniin tai vaaliviranomaiseen. Tästä syystä olemme tehneet puolitoista vuotta töitä varmistaaksemme kaikkien äänestyspaikkojen turvallisuuden”, Kılıçdaroğlu sanoi.

Kılıçdaroğlu kertoi myös ajavansa Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen välitöntä uudelleenkäynnistämistä, jos hän voittaa vaalit. Hän toisaalta korosti, että Turkki tulee säilyttämään taloudelliset suhteensa Venäjän kanssa myös mahdollisen vaalivoiton jälkeen, vaikka Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätös hyökätä ja vallata Ukraina ”ei ole oikein”.

Asiantuntijat ennakoivat ensi kuussa järjestettävistä vaaleista ennätystiukkoja. Kılıçdaroğlun johtama oppositio on useimpien mielipidemittausten mukaan johdossa, joskin vain pienellä marginaalilla. Todennäköisesti presidentinvaalit menevät vielä toiselle kierrokselle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat