Venäjä väittää Ukrainan iskeneen Sevastopoliin kymmenellä kiinalais­lennokilla

Neljä dieselsäiliötä syttyi tuleen varhain aamulla, paksu savu nousi kaupungin ylle vielä iltapäivällä.

| Päivitetty

Krimin Sevastopolissa palaa ainakin tuhannen neliömetrin suuruinen alue sen jälkeen, kun polttoainevarasto syttyi varhain lauantaiaamuna tuleen lennokki-iskun jäljiltä, kertoo Venäjän valtiontelevision Vesti-uutiskanava. Kanavan mukaan avoimet liekit oli tukahdutettu yhden jälkeen iltapäivällä. Aiemmin tulessa oli neljä dieselsäiliötä.

Paksu savu nousi Sevastopolin taivaalle vielä iltapäivällä. Paloalueen koosta esitettiin myös tuhatta neliötä suurempia arvioita.

Venäjän nimittämän Sevastopolin nukkekuvernöörin Mihail Razvožajevin mukaan paikalla oli päivällä 50 sammutusyksikköä ja 150 pelastustyöntekijää.

Ukrainalaislennokit lensivät Razvožajevin mukaan kohteeseen puoli viiden aikaan aamulla parvessa, ja kaksi lennokeista pääsi läpi Venäjän ilmatorjunnasta.

Venäjän asettama Krimin kuvernööri Sergei Aksjonov puolestaan kertoi paikalliselle Vesti Sevastpolja -kanavalle, että Sevastopolin lisäksi Ukraina olisi lähettänyt lauantaina kaksi lennokkia muualle Krimin niemimaalle. Aksjonovin mukaan nämä lennokit torjuttiin, toinen ampumalla ja toinen elektronisella häirinnällä.

Nukkehallinnon edustajan väitettä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ukrainan armeijan tiedusteluviranomainen Andriy Jusov kommentoi paloa lauantaina.

Jusov ei sanonut sen olleen Ukrainan tekemä isku, mutta kutsui sitä ”Jumalan rangaistukseksi Umanista”. Venäjä iski perjantaina Umanin kaupunkiin Keski-Ukrainassa. Iskussa kuoli ainakin 23 ihmistä.

Jusovin mukaan räjähdyksessä tuhoutui kymmenen öljytankkia, joiden yhteenlaskettu tilavuus oli noin 40 000 tonnia, raportoi uutistoimisto RBC Ukraina. Jusovin mukaan öljytarvikkeita olisi suunniteltu Venäjän Mustanmeren laivaston käyttöön.

Hän myös varoitti Krimin asukkaita, ettei näiden kannattaisi oleskella lähellä Venäjän armeijan käyttöön tarkoitettua kalustoa.

Asiasta uutisoivat muun muassa ukrainalaismedia Ukrainska Pravda, venäläislehti Kommersant ja venäläinen uutistoimisto Tass.

Sevastopolilainen, venäläismielinen journalisti Boris Rožin väitti sanomalehti Moskovski Komsomoletsin mukaan, että iskuun osallistui vähintään kymmenen lennokkia kolmessa eri parvessa. Rožinin mukaan kyseessä olivat kiinalaisvalmisteiset kaupalliset Mugin-5-lennokit, joihin räjähteet oli asennettu.

Sekä Venäjä että Ukraina ovat väittäneet aiemmin ampuneensa rintamalla alas toistensa aseistamia Mugin-lennokeita. Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kuvasi maaliskuussa tällaista lennokkia, jonka Ukrainan sotilaat sanoivat ampuneensa alas rynnäkkökivääreillä.

Mugin-5 Pro tunnetaan myös nimellä Skyeye 5000. Se on kolmen ja puolen metrin mittainen kaupallinen lennokki, jonka siipiväli on viisi metriä. Laite kykenee kantamaan 25 kilon kuormaa ja lentämään 120 kilometrin tuntinopeudella seitsemän tunnin ajan eli 840 kilometrin matkan, ellei paluulentoa tarvita.

Valmistajan hinta lennokille on alle kymmenen tuhatta dollaria. Polttomoottori on ostettava erikseen, jolloin hintaa tulee noin 16 000 euroa. Kiinalaisesta verkkokaupasta laitteen voi saada halvemmalla. Valmistaja kieltää ja tuomitsee sotilaallisen käytön verkkosivunsa julkilausumassa jyrkästi.

Uutistoimisto Tass kertoo, että Razvožaevin tiedottajan mukaan tulipalo ei uhkaisi siviilejä, sillä sen odotetaan rajoittuvan vain satamaan. Palopaikka sijaitsee Kozatša Buhtan eli Kasakkalahden satama-alueella, josta matkaa Venäjän Mustanmeren laivaston pääsatamaan Sevastopolinlahdelle on linnuntietä noin kahdeksan kilometriä. Sevastopolin lentokenttä sijaitsee palopaikan vieressä.

Kuvernööri Razvožaev sanoi, ettei kukaan ole loukkaantunut palossa, eikä ihmisiä evakuoida alueelta tai sen läheltä.

Sosiaalisessa mediassa palosta jaettiin sekä videoita että kuvia. Niiden perusteella sankka savu nousee Sevastopolista.

Muun muassa Osintdefender-tili jakoi Twitterissä videota palosta. Tili kertoo hyödyntävän avoimia lähteitä ja seuraavansa konflikteja.

Samoin videoita jakoi valkovenäläinen uutissivusto Nexta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat