Yhdysvallat syyttää Venäjän ilma­voimia jatkuvasta häirinnästä Syyriassa

Venäjän väitetään rikkoneen sovittuja pelisääntöjä 85 kertaa kahden kuukauden aikana.

Lähi-idän alueen sotilaallisesta toiminnasta vastaava Yhdysvaltain keskinen komentoalue eli US Centcom väittää Venäjän hävittäjien syyllistyneen kevään aikana jatkuvasti provosoivaan käytökseen Syyrian ilmatilassa. Asiasta kertoo uutiskanava CNN.

Yhdysvalloilla on edelleen Syyriassa noin 900 sotilasta, vaikka terroristijärjestö Isis katsottiin nujerretuksi viimeistään lokakuussa 2019, kun järjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi sai surmansa Yhdysvaltain operaatiossa Idlibin alueella Syyriassa.

Venäjän joukkojen määrästä Syyriassa ei ole varmaa tietoa. Venäjän oman ilmoituksen mukaan kaikkiaan 63 000 Venäjän sotilasta on palvellut Syyriassa sen jälkeen, kun Vladimir Putin lähetti joukkoja presidentti Bashar al-Assadin tueksi syyskuussa 2015. Kerralla heitä on ollut huomattavasti vähemmän.

Carnegie-tutkimuslaitoksen mukaan venäläisiä sotilaita olisi ollut Syyriassa noin viisi tuhatta, kun laaja hyökkäys Ukrainaan viime vuonna alkoi. Sen jälkeen kokeneita sotilaita on viety Ukrainaan, mutta tilalle on tuotu Carnegien mukaan jonkin verran kokemattomampia taistelijoita.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat sopineet Syyriassa niin kutsutuista konfliktin estämisen rajoista, jotka muun muassa määrittelevät molempien asevoimien toiminta-alueen.

Yhdysvaltain mukaan Venäjä on rikkonut rajoja maaliskuun alun jälkeen 85 kertaa. Mukana on 26 tapausta, joissa Venäjän sotilaskoneet ovat lentäneet Yhdysvaltain asemien ylitse Syyriassa.

Floridan Tampassa päämajaansa pitävä US Centcom esitti väitteidensä tueksi kaksi videota.

Ensimmäisellä tallenteella Venäjän Su-35-hävittäjä kaartaa Yhdysvaltain F-16-hävittäjän eteen huhtikuun toisena päivänä. Toinen video on kuvattu huhtikuun 18. päivänä. Siinä venäläishävittäjä tulee Yhdysvaltain toiminta-alueelle ja käy noin 600 metrin päässä Yhdysvaltain koneesta.

Centcomin tiedottaja, eversti Joe Buccino nimitti tapauksia Venäjän lentäjien aggressiiviseksi käytökseksi.

CNN:n haastattelema, nimettömänä puhunut virkamies arvioi Venäjän yrittävän provosoida Yhdysvaltain lentäjiä saadakseen aikaan kansainvälisen välikohtauksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat