The Observer: Britannian rannikko­vartiosto jätti avun­pyynnöt huomioitta

Asiantuntijoiden mukaan kyseessä voi olla kansainvälisen oikeuden rikkomus.

Siirtolaisia kuljettava alus Englannin kanaalissa huhtikuun alussa.

Britannian rannikkovartiosto jätti jopa satoja siirtolaisia oman onnensa nojaan, eikä vastannut avunpyyntöihin. Asia selviää The Observer -lehden ja tutkivan journalismin Liberty Investigates -ryhmän tekemästä selvityksestä.

Rannikkovartiosto ei reagoinut raportteihin, joiden mukaan 19 alusta olisi tarvinnut apua Britannian aluevesillä. Alusten kyydissä oli noin 440 ihmistä.

Asiantuntijoiden mukaan rannikkovartiosto on mahdollisesti rikkonut kansainvälistä oikeutta jättäessään avuntarvitsijat huomiotta.

Tapaukset sattuivat neljänä eri päivänä viime marraskuussa. Asiakirjojen perusteella vaikuttaa, että rannikkovartiosto kärsi sekä työntekijä- että resurssipulasta tuona aikana. Marraskuun 24. päivän sattuneessa tragediassa 27 ihmistä hukkui Englannin kanaalissa ja heidän joukossaan oli myös raskaana olleita naisia ja lapsia.

”Yksikään hallitus, joka välittää ihmisoikeuksista, ei sallisi työntekijämäärien putoavan niin alas, että se vaarantaisi ihmishenkiä”, sanoi rannikkovartioston työntekijöitä edustavan ammattijärjestön pääsihteeri Mark Serwotka.

Rannikkovartioston toimintatapoihin kuuluu, että kaikki siirtolaisia kuljettavat alukset luokitellaan apua tarvitseviksi. Tämä tarkoittaa, että alukset täytyy löytää ja ihmiset pelastaa. Asiakirjat kuitenkin paljastavat, että esimerkiksi marraskuun 3. päivänä ilmoitettuihin aluksiin ei otettu yhteyttä, eikä ihmisten turvallisuutta varmistettu.

Rannikkovartioston edustaja kieltäytyi kommentoimasta tapahtumia, vedoten käynnissä olevaan tutkintaan. Myöskään merilaeista vastaava viranomainen ei kommentoinut, miten avun tarvitsijoille lopulta kävi.

Britannian pääministeri Rishi Sunak on luvannut, että laittomat kanaalin ylitykset lopetetaan. Pelkästään viime vuonna kanaalin ylitti laittomasti yli 45 000 ihmistä. Britannian hallitus esitteli viime kuussa lain, joka käytännössä kieltää laittomia reittejä maahan saapuvia hakemasta turvapaikkaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat