Sudania uhkaa taisteluiden vuoksi nälän­hätä

Raskaat taistelut Sudanin armeijan joukkojen ja niitä vastustavien puolisotilaallisten RSF-taistelijoiden välillä ovat raivonneet jo kolmatta viikkoa.

Punaisen ristin työntekijät pakkaavat avustustarvikkeita Sudaniin Jordanian pääkaupunki Ammanissa sunnuntaina.

| Päivitetty

Sudanin taistelut ovat saaneet aikaan akuutin ruokapulan, ja miljoonien asukkaiden arvellaan kärsivän peruselintarvikkeiden puutteesta. YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP varoitti nälänhädän uhkaavan miljoonia ihmisiä maassa, jossa noin 15 miljoonaa ihmistä on jo muutenkin jatkuvan ruoka-avun varassa.

Sudaniin laskeutui sunnuntaina ensimmäinen Kansainvälisen Punaisen ristin avustuslento, järjestö kertoo. Koneessa on muun muassa lääkintävälineistöä Sudanin sairaaloihin ja Sudanin Punaisen puolikuun vapaaehtoisia.

Taisteluja käydään terveysministeriön mukaan kahdessatoista Sudanin kahdeksastatoista osavaltiosta.

Raskaat taistelut Sudanin armeijan joukkojen ja niitä vastustavien puolisotilaallisten RSF-taistelijoiden välillä ovat raivonneet jo kolmatta viikkoa. Niissä on kuollut pitkälti yli 500 ihmistä ja haavoittunut noin 4 600.

Taistelut ovat jatkuneet sunnuntaina.

”Erittäin raskaita taisteluita on käyty aamusta alkaen kotikadullani”, kertoi maan pääkaupungin Khartumin eteläosan asukas puhelimitse uutistoimisto AFP:lle.

Yhteenottoja on ollut niin ikään lähellä armeijan päämajaa Khartumin keskustassa samaan aikaan kun armeijan hävittäjät jatkoivat ilmaiskuja Khartumin lähellä Niilin vastakkaisella rannalla sijaitsevaan Omdurmaniin.

Sudanin ex-pääministeri Abdalla Hamdokin mukaan taistelut Sudanissa voivat kärjistyä yhdeksi maailman pahimmista sisällissodista, jos niitä ei pysäytetä ajoissa. Hamdokin mukaan kukaan ei selviä taisteluista voittajana.

Hamdok toimi Sudanin siirtymäajan hallinnon pääministerinä siihen saakka, kun hänet syöstiin vallasta ja otettiin kiinni vallankaappauksen yhteydessä. Hänet palautettiin myöhemmin tehtäväänsä, mutta hän erosi tammikuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat