Kuuba peruu työväen­marssinsa poltto­ainepulan vuoksi

Havannan työväenpäivän marssi on Kuuban vallanpitäjille symbolinen tapahtuma, eikä sitä ole peruttu taloudellisista syistä kertaakaan sitten Fidel Castron noustua valtaan vuonna 1959.

Taksikuskit jonottivat polttoainetta Havannassa 25. huhtikuuta.

Kuuban kommunistinen puolue on joutunut perumaan työväenpäivän marssin 1. toukokuuta poltto­aine­pulan vuoksi. Pääkaupungin Havannan vallankumouksen aukiolle kerääntyy tavallisesti vuosittain satoja tuhansia ihmisiä juhlistamaan kansainvälistä työväenpäivää.

Tänä vuonna iso marssi korvataan useammilla pienemmillä marsseilla ympäri maata, joihin osallistujien täytyy saapua kävellen. Paraatin peruuntumisesta kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC sekä El País -sanomalehti.

Työväenpäivän marssi Havannassa on erityisen symbolinen tapahtuma. Se toimii Kuubassa poliitikkojen silmissä tärkeimpänä ”julkisena suosionosoituksena vallankumoukselle ja sosialismille” ja marssille on kuljetettu työntekijöitä joukoittain muualta Kuubasta.

Marssi perutaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa taloudellisten syiden vuoksi sen jälkeen, kun Fidel Castro nousi valtaan vuonna 1959. Vuonna 2020 ja 2021 marssi peruttiin koronaviruspandemian vuoksi.

Kuuban presidentti Miguel Díaz-Canel sanoi aiemmin tässä kuussa, että Kuuba saa tällä hetkellä vain kaksi kolmannesta siitä määrästä polttoainetta, mitä se tarvitsee. Venezuela on ollut Kuuban suurin hyvälaatuisen raakaöljyn toimittaja, mutta toimitukset ovat vähentyneet 50 prosentilla viime vuosina.

Havannalaiset ovat jonottaneet bensa-asemilla jopa päiviä saadakseen autoihinsa polttoainetta. Myyntiä on myös säännöstelty, jotta polttoainetta riittää ambulanssien, taksien ja ruumisautojen tarpeisiin.

Kuuban hallitus syyttää pulasta Yhdysvaltojen asettamia pakotteita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat