Paraguay jatkaa oikeistojohdossa, Santiago Peña valittiin presidentiksi

Oikeistopuolue Colorado on hallinnut Paraguayta pian kahdeksan vuosikymmentä.

Vastavalittu Paraguayn presidentti Santiago Peña juhli voittoaan vaimonsa Leticia Ocamposin kanssa vaalivalvojaisissa maan pääkaupungissa Asunciónissa.

Etelä-Amerikan sisämaavaltio Paraguayn sunnuntaiset presidentinvaalit on voittanut Santiago Peña. 44-vuotias taloustieteilijä ja entinen talousministeri Peña sai äänistä yli 42 prosenttia.

Peñan voitto jatkaa oikeistopuolue Coloradon jo lähes kahdeksan vuosikymmentä kestänyttä hegemoniaa maassa. Peñan vastaehdokas, keskustavasemmistolainen Efrain Alegre sai 27,5 prosenttia äänistä, vaikka hänellä oli vielä niukka johto mielipidemittauksissa. Paraguayssa presidentti valitaan yhden kierroksen tulosten perusteella.

Sekä Peña että Alegre ovat profiloituneet konservatiivisina ehdokkaina, ja he vastustavat jyrkästi aborttia sekä samaa sukupuolta olevien avioliittoa.

Paraguayn vaalitulos oli vastoin Etelä-Amerikan viime aikojen suuntausta, jossa vasemmistolaisia ehdokkaita on voittanut presidentinvaalit, kuten Brasiliassa, Perussa, Chilessä ja Kolumbiassa. Kuten monessa muussa Etelä-Amerikan valtiossa, myöskään Paraguayssa presidentti ei voi pyrkiä toiselle peräkkäiselle valtakaudelle ensimmäisen perään. Paraguayssa presidentin valtakausi kestää viisi vuotta.

Paraguayn 7,5 miljoonasta asukkaasta äänioikeutettuja oli 4,8 miljoonaa. Maassa on äänestyspakko, mutta siitä huolimatta vain 63 prosenttia äänioikeutetuista käytti oikeuttaan.

Paraguayssa äänestettiin presidentin lisäksi myös parlamenttivaaleissa. Kun ääntenlaskenta oli vielä kesken, Colorado-puolue oli voittamassa myös ne vaalit.

Peñan ja Alegren politiikassa yksi merkittävä ero oli ulkopolitiikassa. Paraguay on yksi niistä maailman 13 valtiosta, jotka yhä tunnustavat Taiwanin. Peña on luvannut säilyttää diplomaattisuhteet Taiwanin kanssa. Alegre taas oli ehdottanut suhteiden katkaisemista Taiwaniin ja niiden solmimista Kiinan kanssa.

Peña on myös luvannut siirtää maan Israelin suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin.

Alegre toi kampanjansa aikana useita kertoja esiin Colorado-puolueessa rehottavan korruption. Paraguay on korruptionvastaisen Transparency International -järjestön listauksessa sijalla 137. Järjestön listauksessa on mukana 180 maata.

Paraguayn keskuspankin mukaan maan bruttokansantuotteen odotetaan kasvavan tänä vuonna 4,8 prosenttia. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on arvioinut kasvun olevan 4,5 prosenttia. Joka tapauksessa lukema on yksi Latinalaisen Amerikan suurimmista.

Hyvistä talousluvuista huolimatta noin neljännes maan 7,5 miljoonasta asukkaasta elää köyhyydessä. Peña on luvannut luoda maahan puoli miljoonaa uutta työpaikkaa, mutta ei ole kertonut keinoista, miten aikoo onnistua tehtävässä.

Köyhyyden ohella Paraguay kärsii rikollisuudesta. Brasilian, Bolivian ja Argentiinan rajanaapureina sijaitseva maa on tärkeä kauttakulkumaa, kun huumeita salakuljetetaan Eurooppaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat