Rajut mielen­osoitukset eläke­uudistusta vastaan jatkuivat, yli sata poliisia loukkaantui

Ammattiliitot olivat yhteistuumin kutsuneet kansaa protesteihin.

Mellakkapoliiseja kyynelkaasun keskellä Pariisissa maanantaina.

| Päivitetty

Ranskassa mielenosoittajat ja poliisit ovat ottaneet yhteen eri puolilla maata, kun sadattuhannet ihmiset lähtivät jälleen vapunpäivänä kaduille osoittamaan mieltään presidentti Emmanuel Macronin eläkeuudistusta vastaan.

Ammattiliitot olivat yhteistuumin kutsuneet kansaa protesteihin. Kyse oli ensimmäisestä kerrasta sitten vuoden 2009, kun kaikki Ranskan kahdeksan merkittävintä liittoa kutsui väkeä mielenosoituksiin yhteistuumin.

Päämarssia pääkaupungissa Pariisissa kiusasi ensi alkuun rankkasade, joka alkoi juuri samalla hetkellä kun protesti alkoi. Päivän edetessä jotkut mielenosoittajat ovat heitelleet tavaraa kohti poliisia ja särkeneet ikkunoita esimerkiksi pankeista ja kiinteistönvälittäjien tiloista. Paikalla olleet uutistoimisto AFP:n toimittajat kertovat poliisin vastanneen kyynelkaasulla ja vesitykeillä.

Pariisin poliisin mukaan yli 40 ihmistä on tähän mennessä otettu pääkaupungissa kiinni. Yksi poliisi sai vakavia palovammoja käteensä ja kasvoihinsa polttopullosta. Koko maassa poliiseja loukkaantui 108 ja 291 ihmistä otettiin kiinni, kertoo AFP.

Yhteenottoja ja kyynelkaasua sekä esimerkiksi palavia autoja ja rikottuja ikkunoita on raportoitu myös Lyonista, Tolousesta ja Nantesista.

Sisäministeri Gerald Darmanin sanoi Twitterissä, että valtaosa mielenosoittajista toimi rauhallisesti. Hänen mukaansa väkivaltaisuuksia on kuitenkin esiintynyt erityisesti Pariisissa, Lyonissa ja Nantesissa.

Ammattiliitto CGT:n mukaan Pariisin mielenosoitukseen osallistui yli puoli miljoonaa ja koko maassa yli kaksi miljoonaa ihmistä. Hallinto arvioi koko maan mielenosoittajamäärän huomattavasti alhaisemmaksi, sillä sen mukaan koko maassa mielenosoittajia oli reilut 780 000.

Viime vuonna toiselle viisivuotiskaudelleen valitun Macronin kansansuosio on tällä hetkellä surkea. Presidentti on yrittänyt kääntää keskustelua pois eläkelaista maakuntamatkoillaan, mutta häntä vastassa ovat monin paikoin olleet patoja ja kattiloita paukuttavat kansalaiset, jotka ovat metelillään hukuttaneet Macronin puheen.

37-vuotias Celine Bertoni kertoi uutistoimisto AFP:lle maanantaina Clermont-Ferrandissa toivovansa, että laki vielä vedetään pois. Rennesissä mieltään osoittanut Karine Catteau puolestaan sanoi haluavansa Macronin luovuttavan valtansa kansalle.

Ammattiliitto CGT:n johtaja Sophie Binet sanoi Pariisin mielenosoituksessa, että tilanne ei muutu niin kauan kuin uudistusta ei peruta. Samanlaista viestiä välitti ammattiliitto CFDT:n johtaja Laurent Berger.

”Liike on edelleen hyvin, hyvin vahva. Se on merkki, etteivät närkästys ja kiukku ole häviämässä”, Berger sanoi.

Tammikuun puolivälin jälkeen mielenosoituksia ja lakkoja on ollut Ranskassa toistakymmentä. Osallistujamäärät ovat kuitenkin laskeneet viime aikoina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat