Zelenskyi kertoi tv-haastattelussa kantavansa asetta

Kolme kuukautta sitten tehty haastattelu päättyy presidentin vetoomukseen Ukrainan Nato-jäsenyyden puolesta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi HS:n haastattelussa torstaina iloitsevansa Suomen Nato-jäsenyydestä ja pyysi Pohjoismailta tukea Ukrainan jäsenyystoiveille.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo televisiohaastattelussa kantavansa asetta ja olevansa valmis käyttämään sitä. Asia nousi esille ukrainalaistoimittaja Dmytro Komarovin kysyessä Zelenskyiltä, millaisia Venäjän hyökkäyssodan ensi päivät olivat viime vuoden helmikuussa.

Venäjän erikoisjoukkojen tiedusteluryhmät olivat tuolloin Petšerskin alueella Kiovan keskustassa, vain viiden kilometrin päässä Bankovakadulla sijaitsevasta presidentinpalatsista. Zelenskyi kieltäytyi helmikuun 26. päivänä Yhdysvaltain tarjouksesta järjestää hänelle evakuointilento.

Zelenskyin mukaan hänelle ehdotettiin siirtymistä Hmelnytskyihin tai Lviviin Länsi-Ukrainaan.

”Jos olisin lähtenyt länteen, olisi Kiovan valtaamisen riski olisi ollut paljon suurempi”, Zelenskyi sanoo haastattelussa.

”Jos pääkaupunki kaatuu ja johtaja pakenee, ei valtiota enää ole.”

Zelenskyi sanoo olleensa valmiina Venäjän erikoisjoukkojen tunkeutumiseen palatsiin.

”Meillä oli Bankovakadulla luja puolustus”, Zelenskyi kertoo. ”Olimme valmistautuneet, meillä oli laatikoittain aseita ja ammuksia eri puolilla palatsia.”

Haastattelija Komarov sanoo kuulleensa, että presidentilläkin oli oma pistooli.

”On minulla, on on”, Zelenskyi vastaa.

”Voisitteko kuvitella, että presidentti antautuisi venäläisille? Se olisi häpeä, sellaista on vaikea kuvitella.”

”Emme me nyt itseämme ampuisi, ampuisimme takaisin”, Zelenskyi vastaa haastattelijan arveluihin pistoolin käyttötarkoituksesta.

Komarovin aiemmin tekemässä haastattelussa Zelenskyi esitteli työhuoneessaan näyttelijä Sean Pennin lahjoittamaa Oscar-patsasta, muusikko Paul Hewsonin alias Bonon antamaa kitaraa ja kenttävuodettaan, jonka ansiosta hänen selkänsä oli kipeä.

Nyt hän kertoo sodan ensimmäisten päivien olleen presidentinpalatsissa kaoottisia.

”Pari ensimmäistä päivää eivät tuntuneet päättyvän koskaan”, Zelenskyi sanoo.

”Minulla oli videonäyttö, jolla olin yhteydessä asevoimiin. Oli pari tuntia, kun yhteydet olivat poikki ja silloin nukuin pari tuntia.”

Presidentin haastattelu esitettiin perjantai-iltana ukrainalaisella 1+1-televisiokanavalla. Sama kanava esitti Zelenskyin tähdittämää Kansan palvelija -komediasarjaa vuosina 2015–2019.

Kanavan omistajaa Ihor Kolomoiskyita epäiltiin vuoden 2019 vaalit voittaneen Zelenskyin kampanjan rahoittajaksi ja ehdokkaan takapiruksi.

Yhdysvallat asetti Kolomoiskyita vastaan pakotteita 2021 talousrikosepäilyjen vuoksi ja Zelenskyi vei väitetysti entiseltä tukijaltaan Ukrainan kansalaisuuden viime kesänä. Oligarkilla on sekä Israelin että Kyproksen passit eikä Ukraina hyväksy kaksoiskansalaisuutta.

Nyt julkaistu haastattelu on tehty junassa viime tammikuun lopussa, kun Zelenskyi palasi Kiovaan Odessasta tavattuaan siellä Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin.

Vanhan ja myötäsukaisen poliitikkohaastattelun julkaiseminen viittaa usein vaalikampanjan alkuun. Ukrainan seuraavat presidentinvaalit pitäisi perustuslain mukaan järjestää ensi vuoden maaliskuun lopussa. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, järjestetäänkö vaaleja, jos sota jatkuu.

Ukrainalainen tutkimuslaitos Info Sapiens julkaisi viime vuoden maaliskuussa viimeisen mielipidetiedustelun, ja sen mukaan Zelenskyin kannatus oli 81,3 prosenttia. Saman tutkimuslaitoksen juuri ennen Venäjän suurhyökkäystä julkaisemassa tiedustelussa presidentin kannatus oli vain 29,2 prosenttia.

Ukraina valmistautuu parhaillaan vastahyökkäykseen eikä presidentillä ole mitään syytä tehdä itseään tykö kotiyleisön silmissä. Englanniksi tekstitetyn haastattelun kohdeyleisö saattaakin olla ulkomailla. Haastattelu päättyy nimittäin Zelenskyin voimakkaaseen vetoomukseen Ukrainan Nato-jäsenyyden puolesta.

”Nato tai muut kansainväliset turvallisuusjärjestelyt ovat meille hyvin tärkeitä”, Zelenskyi sanoo.

”Me luotamme kumppaneihimme ja siihen, että sopimus allekirjoitetaan niin, että se toimii. Jotta kukaan ei edes ajattele hyökkäävänsä kimppuumme tai vievänsä meiltä yhtään mitään.”

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vieraili Kiovassa viime viikolla ja vakuutti keskustelujen jälkeen, että kaikki Naton jäsenmaat toivottavat Ukrainan ennen pitkää tervetulleeksi sotilasliittoon. Julkisuudessa epäilyksiä on esittänyt vain Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Zelenskyi vetosi Ukrainan Nato-jäsenyyden puolesta myös Helsingin Sanomien haastattelussa viime torstaina.

Haastattelun lopuksi Zelenskyi suuntasi sanansa sekä kotiyleisölle että ulkomaille.

”Jos ihminen menettää lapsensa, isänsä, äitinsä tai läheisensä, hän tarvitsee jotakin tilalle. Hän tarvitsee oikeutta, korvauksia tai tuomion murhaajalle, joskus kansainvälisen tuomioistuimen tasolla. Ei mitään sellaista, jossa joku tuomitaan poissaolevana emmekä edes tiedä, missä hän on tai mitä hänelle tapahtui.”

Oikaisu 1.5.2023 kello 12.50: Viktor Orbán on Unkarin pääministeri, ei Ukrainan kuten tekstissä virheellisesti luki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat