Venäläis­väite: Tarkastus Ala­kurtin prikaatin joukkoihin Ukrainassa toi ”Mariupolin teurastajalle” potkut

”Mariupolin teurastajan” Mihail Mizintsevin tilalle tuli Putinin entisen henkivartijan varamies Aleksei Kuzmenkov.

”Mariupolin teurastaja”, varapuolustusministeri Mihail Mizintsev sai potkut.

Puutteet Venäjän Ukrainan-joukkojen huollossa näyttävät johtaneen varapuolustusministeri Mihail Mizintsevin, 60, potkuihin. Mizintsev vastasi Venäjän joukkojen huollosta. Asevoimat nimesi sunnuntaina Mizintsevin tilalle kenraalieversti Aleksei Kuzmenkovin, 51, kertomatta Mizintsevin seuraavista tehtävistä.

Mizintsev nimettiin Ukrainan joukkojen huollosta vastaavaksi kenraaliksi ja varapuolustusministeriksi viime syyskuussa. Lännessä hänet tunnettiin ”Mariupolin teurastajana” sillä hän johti kaupungin veristä piiritystä. Mizintsev osallistui aiemmin Venäjän Syyrian-operaatioon ja johti muun muassa Aleppon pommituksia.

Uudeksi huoltovastaavaksi ja puolustusministeri Sergei Šoigun varamieheksi nostettu Kuzmenkov on syntyisin Horlivkan kaupungista Donetskin koillispuolelta Itä-Ukrainasta. Armeijauransa hän on tehnyt huollon johtotehtävissä.

Aleksei Kuzmenkov on kotoisin Venäjän ja sen nukkehallitsijoiden yhdeksän vuotta sitten kaappaamalta Donetskin alueelta.

Kuzmenkov siirtyi syksyllä 2019 Venäjän kansalliskaartin Rosgvardijan vara­komentajaksi. Hän oli siten Rosgvardijan johtajan Viktor Zolotovin, 69, lähin työtoveri.

Zolotov puolestaan on presidentti Vladimir Putinin entinen henkivartija, joka huolehti Putinin turvallisuudesta jo tämän Pietarin-aikoina. Zolotov työskenteli tuolloin yksityisen Baltik Eskort -turvafirman palveluksessa.

Venäläiset sotakirjeenvaihtajat ja bloggarit kertoivat Mizintsevin potkuista jo viime viikolla. Viestipalvelu Telegramissa taustoja selvitti suuren yleisön saanut bloggari Juri Kotjonok, joka esiintyy nimimerkillä Vojenkor Kotjonok Z. Hänen mukaansa Mizintsevin potkut johtuivat Venäjän maahanlaskujoukkojen komentajan Mihail Tjoplinskin, 54, tarkastusmatkasta Ukrainan-rintamalle.

Kotjonokin mukaan Tjoplinski tutustui Pohjoisen laivaston joukkoihin, jotka ovat taistelleet jo kuukausien ajan Ukrainassa. Ammuspula ja puutteet joukkojen huollossa ja varustuksessa olisivat bloggaajan mukaan johtaneet Mizintsevin nopeaan erottamiseen.

Norjan asevoimien komentaja Eirik Kristoffersen kertoi jo viime elokuussa, että Venäjä on siirtänyt suuria maavoimien joukkoja pohjoisesta Ukrainaan. Norjalaislehti High North News raportoi helmikuussa Alakurtin 80. prikaatin ja Petsamosta tuotujen venäläisjoukkojen Ukrainassa kärsimistä laajoista miehistö- ja kalustotappioista.

Huollon puutteista raportoinut kenraali Tjoplinski ja ”Mariupolin teurastajan” seuraajaksi nimitetty Kuzmenkov ovat alun perin naapurin poikia. Tjoplinski on kotoisin Mospynesta Donetskin kaakkoispuolelta. Matkaa Kuzmenkovin kotikaupunkiin Horlivkaan on vain kuutisenkymmentä kilometriä.

Tjoplinskin sanotaan olevan läheisissä tekemisissä palkkasotilasyhtiö Wagnerin kanssa. Wagnerin omistaja Jevgeni Prigožin on valittanut jo pitkään, ettei Venäjän ammushuolto toimi.

Lue lisää: ”Mariupolin teurastaja” noudattaa Putinille tuttua suunnitelmaa – hän voi myös olla seuraava johtaja, jonka Putin uhraa

Lue lisää: Norjalais­media: Suomi, Norja ja Ruotsi suunnittelevat yhteistä suurharjoitusta

Lue lisää: Prigožin: Sivustat auki, ammukset lopussa ja Ukraina hyökkää tiistaina

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat