Paavi sanoi Vatikaanin osallistuvan salaiseen rauhan­operaatioon, Ukraina kiistää

Paavi sanoi sunnuntaina, että Vatikaani on mukana rauhanoperaatiossa, jolla ”pyritään lopettamaan Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti”. Zelenskyin presidentin­kansliassa työskentelevä viranomainen sanoo CNN-kanavalle, että presidentti ei ole tietoinen mistään operaatioista Vatikaanin kanssa.

Paavi Franciscus puhui toimittajille lentokoneessa sunnuntaina Unkarin-vierailunsa jälkeen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiistää yhdysvaltalaisen CNN-kanavan mukaan, että Vatikaani olisi mukana minkäänlaisessa operaatiossa saada rauha Venäjän ja Ukrainan välille.

Paavi Franciscus sanoi sunnuntaina, että Vatikaani on mukana rauhanoperaatiossa, jolla ”pyritään lopettamaan Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti”. Paavin mukaan operaatio ”ei ole vielä julkinen”.

”Kun se on julkinen, kerron siitä lisää”, paavi kertoi lennollaan sunnuntaina Vatikaaniin kolmipäiväisen Unkarin-vierailunsa jälkeen.

Zelenskyin presidentinkansliassa työskentelevä viranomainen sanoo CNN-kanavalle, että presidentti ei ole tietoinen mistään operaatioista Vatikaanin kanssa.

”Presidentti Zelenskyi ei ole suostunut sellaisiin keskusteluihin Ukrainan puolesta. Jos sellaisia keskusteluita käydään, ne tapahtuvat ilman meidän tietämystä tai lupaa”, viranomainen sanoi kanavalle.

Paavi kertoi puhuneensa Ukrainan tilanteesta Unkarin pääministeri Viktor Orbánin ja Venäjän kirkon ulkosuhteista vastaavan metropoliitta Ilarion Alfejevin kanssa vierailunsa aikana.

Sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022, paavi Franciscus on vedonnut rauhaan viikoittain ja ilmaissut toistuvasti halukkuudestaan toimia rauhanvälittäjänä Ukrainan ja Venäjän välillä. Hänen pyyntöihinsä ei toistaiseksi ole vastattu.

Paavi Franciscus on kertonut myös haluavansa vierailla sekä Kiovassa että Moskovassa puhumassa hyökkäyssodan lopettamisesta.

Ukrainan pääministeri pääministeri Denys Šmyhal tapasi paavin Vatikaanissa torstaina ja sanoi keskustelleensa hänen kanssaan presidentti Zelenskyin rauhansuunnitelmasta.

Šmyhal oli puhunut paaville myös toiveista saada apua Venäjälle pakkosiirrettyjen ukrainalaislasten kotiuttamisessa. Ukrainalaisviranomaiset ovat arvioineet, että lähes 19 500 lasta on pakkosiirretty laittomasti Venäjälle tai Venäjän miehittämille alueille Krimillä sen jälkeen, kun hyökkäyssota alkoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat