Yhdysvallat: Yli 20 000 venäläistä kuollut alle puolessa vuodessa

Yhdysvallat arvioi tiedustelutietoihinsa perustuen, että menetetystä sotilas­voimasta kuolleita olisi yli 20 000. Puolet kuolleista on Yhdysvaltain arvion mukaan Wagner-palkkasotilasryhmän sotilaita.

Näkymä Bahmutin kaupungin eturintamasta 23. huhtikuuta.

| Päivitetty

Venäjä on viimeisen viiden kuukauden aikana menettänyt Yhdysvaltain arvion mukaan ainakin 100 000 sotilasta, sanoi Valkoisen talon tiedottaja John Kirby maanantaina illalla Suomen aikaa. Luku kattaa sekä kuolleet että haavoittuneet.

Kirby sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Venäjän hyökkäys Donbasissa on ”pysähtynyt ja epäonnistunut”.

Kirbyn mukaan Yhdysvallat arvioi tiedustelutietoihinsa perustuen, että menetetystä sotilasvoimasta kuolleita olisi yli 20 000. Puolet kuolleista on Yhdysvaltain arvion mukaan Wagner-palkkasotilasryhmän sotilaita. Kirby ei kertonut, miten Yhdysvallat on arvionsa muodostanut, mutta viittasi tiedustelutietoihin.

Venäjä on menettänyt sotilaita erityisesti Bahmutin alueella.

Kirby ei tiedotustilaisuudessaan suostunut antamaan Yhdysvaltain arviota Ukrainan menetyksistä Bahmutissa, sillä ”he [ukrainalaiset] ovat uhreja, Venäjä on hyökkääjä”. Valkoinen talo ei hänen mukaansa julkista tietoa, joka voisi vaikeuttaa Ukrainan tilannetta.

Pääsiäisen alla Yhdysvaltain asevoimien ja tiedustelupalvelun salaisia dokumentteja vuoti julkisuuteen, ensin viestipalvelu Discordissa. Kaikkien julkisuuteen päätyneiden dokumenttien todenperäisyyttä ei voi varmistaa. Yksi vuotaneista asiakirjoista väitti Yhdysvaltain arvioineen, että venäläissotilaita olisi kuollut vuoden aikana taisteluissa 43 000, ukrainalaisia sotilaita taasen 17 500.

Julkisuudessa Yhdysvaltain viranomaiset ovat arvioineet, että Venäjä olisi menettänyt sodan aikana noin 200 000 sotilasta. Luvussa on mukana sekä kuolleet että vakavasti haavoittuneet.

Yhdysvallat kuitenkin uskoo, että erityisesti Venäjän menetykset ovat kasvaneet roimasti. Venäjä on lähettänyt kiihtyvällä tahdilla esimerkiksi Bahmutin taisteluun huonosti koulutettuja mutta suuria määriä sotilaita.

Bahmutin kaupunki sijaitsee Itä-Ukrainassa Donetskin alueella. Kaupungin hallinnasta on käyty viime kuukaudet raskaita taisteluita.

Bahmutia kutsutaan ”lihamyllyksi”, koska taistelu kaupungista on ollut raaka ja vaikea ja molemmat ovat menettäneet paljon sotilaita.

Ukrainan armeijan yleisesikunta kertoi maanantaina illalla katsauksessaan, että kovimmat taistelut keskittyvät edelleen Bahmutiin ja myös Donetskissa sijaitsevaan Marjinkaan.

”Venäjä keskittää edelleen suurimmat voimansa hyökkäyksiin Lymanin, Bahmutin, Avdijivkan ja Marjinkan etulinjoissa. Ukraina onnistui torjumaan yli 30 hyökkäystä maanantaina. Bahmut ja Marjinka ovat edelleen taisteluiden keskipisteinä”, yleisesi­kunta kirjoitti katsauksessaan.

Esikunta väitti lauantaina, että yhä useampi venäläissotilas olisi kieltäytynyt taistelemasta lähellä Marjinkan kaupunkia. Sen mukaan syitä kieltäytymiseen olisivat henkilöstötappiot, ammusten viivästyneet toimitukset, suojavarusteiden sekä kalusto- ja tykistötuen puute.

Oikaisu 2. toukokuuta kello 8:35: Toisin kuin jutussa uutistoimisto Reutersin raportoinnin perusteella aiemmin kerrottiin, arvioon Venäjän 100 000 sotilaan tappioista sisältyy myös muualla kuin Bahmutin alueella kuolleita tai haavoittuneita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat