Sairaalat rikkoivat lakia kieltäessään abortin hengen­vaarassa olleelta naiselta

Lääkärien mukaan nainen oli hengenvaarassa eikä sikiöllä ollut mahdollisuuksia selvitä, mutta sairaalan johto kielsi abortin.

Yhdysvalloissa osoitettiin viime vuonna mieltä aborttioikeuden puolesta.

Kaksi sairaalaa Yhdysvaltain Keskilännessä rikkoi liittovaltion lainsäädäntöä kieltäytyessään tekemästä aborttia naiselle, jonka synnytys oli käynnistynyt etuajassa. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja yhdysvaltalainen uutiskanava CBS News.

Naisen synnytys käynnistyi hänen ollessaan 17. raskausviikolla, ja hän hakeutui hoitoon sekä koti­kaupungissaan Missourin Joplinissä että yli 200 kilometrin päässä Kansas Cityssä. Kansas City sijaitsee suurilta osin myös Missourissa, mutta sen yliopistollinen sairaala on osavaltiorajan toisella puolella Kansasissa.

Lääkärien diagnoosin mukaan naisen tila oli hengen­vaarallinen eikä sikiöllä ollut mahdollisuuksia selvitä. Aborttia ei kuitenkaan tehty, koska sikiöllä oli yhä syke ja sairaaloiden johdot pelkäsivät joutuvansa oikeudellisiin ongelmiin.

Lopulta nainen joutui matkustamaan Illinoisin osavaltioon saadakseen hoitoa.

Asiasta tehtiin valitus Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysviranomaiselle (HHS), joka totesi maanantaina sairaaloiden rikkoneen lakia.

HHS:n mukaan sairaalat, jotka osallistuvat Medicare-ohjelmaan, ovat velvollisia liittovaltion lainsäädännön nojalla tarjoamaan ensiapua potilaille, jotka tarvitsevat sitä kiireellisesti. Medicare on valtion ohjelma, joka tarjoaa muun muassa sosiaali­vakuutuksia.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi viime vuonna päätöksen, jolla aborttioikeutta suojeltiin liittovaltio­tasolla. Muun muassa Missourissa abortti kiellettiin sen jälkeen lähes täysin, vaikkakin osavaltion voimassaolevan lainsäädännön mukaan ”lääketieteellinen hätätila” on poikkeus kieltoon. Kansasissa abortti kuitenkin on laillinen viikolle 22 saakka.

Liittovaltion lait edellyttävät niitäkin osavaltioita, joissa abortti on muuten kielletty, tekemään niitä, jos raskaana olevan ihmisen henki on vaarassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat