Asevoimat ja RSF-joukot sopivat viikon tuli­tauosta, 100 000 ihmistä paennut maasta

Taistelut ovat jatkuneet Sudanissa aiemmin sovitusta tuli­tauosta huolimatta.

Savua rakennusten yllä pääkaupunki Khartumissa maanantaina.

| Päivitetty

Sudanin armeijan komentaja, kenraali Abdel Fattah al-Burhan ja puoli­sotilaallisten RSF-joukkojen johtaja Mohamed Hamdan Dagalo ovat sopineet seitsemän päivän tulitauosta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tulitauon on määrä alkaa torstaina 4. toukokuuta. Tulitauosta kertoi tiistaina Etelä-Sudanin ulkoministeriö.

Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir sanoi ulkoministeriön lausunnossa toivovansa pidempää tulitaukoa. Lisäksi hän perään­kuulutti edustajien nimeämistä rauhan­neuvotteluihin.

Etelä-Sudan on tarjoutunut toimimaan rauhan­välittäjänä Sudanin konfliktissa. Se on myös nimetty yhdeksi neuvotteluiden isäntämaista.

Sudanin asevoimien ja RSF-joukkojen väliset taistelut jatkuvat jo kolmatta viikkoa.

Taisteluja käytiin tiistainakin aiemmin sovitusta tulitauosta huolimatta. Pääkaupungissa Khartumissa kuultiin satunnaista ampumista sekä sotilas­lentokoneen ja ilma­torjunta­tulen ääniä.

Yli 100 000 ihmisen on kerrottu paenneen Sudanista naapurimaihin, kertoi YK:n pakolaisasiain­valtuutettu Olga Sarrado aiemmin tiistaina. Lisäksi arviolta 330 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kotoaan muualle Sudaniin.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n johtaja Filippo Grandi varoitti maanantaina, että jopa 800 000 ihmistä saattaa paeta Sudanista naapurimaihin.

Sudanin rajoilla pelätään humanitaarista katastrofia, sillä monet ovat yrittäneet kävellä satoja kilometrejä Etelä-Sudaniin tai odottaneet Egyptin vastaisella rajalla päiväkausia vähällä ruualla ja vedellä.

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti tiistaina, että taisteluissa vallattu laboratorio aiheuttaa vielä ”kohtalaisen riskin”. Viime viikolla WHO kertoi ”korkeasta” biologisen vaaran riskistä Sudanissa taistelijoiden vallattua laboratorion, jossa säilytetään esimerkiksi koleran taudinaiheuttajia.

Venäjä ilmoitti tiistaina evakuoivansa Sudanista runsaat 200 ihmistä. Venäjän puolustusministeriön mukaan evakuoitavien joukossa on diplomaatteja, sotilas­henkilöstöä ja Venäjän kansalaisia.

Ministeriön mukaan evakuoitavina on myös entiseen Neuvosto­liittoon kuuluneiden maiden ja muiden Venäjältä apua pyytäneiden ”ystävällis­mielisten” maiden kansalaisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat