Kiina kielsi tuhansia kansalaisia ja ulko­maalaisia poistumasta maasta

Kiinan uudistetun vastavakoilulain mukaan kelle vain, jota tutkitaan lain nojalla, voidaan asettaa maasta­poistumis­kielto.

Ulkomaiset yritykset ovat esittäneet huoliaan lisääntyneestä valvonnasta ja vastavakoilulainsäädännön epätarkkuudesta Kiinassa.

Kiina on jakanut entistä enemmän maasta­poistumis­kieltoja omille kansalaisilleen ja ulkomaalaisille johtavassa asemassa työskenteleville ihmisille. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Maastapoistumis­kielloista on raportoinut muun muassa ihmisoikeus­järjestö Safeguard Defenders, joka valvoo katoamisia Kiinassa. Reuters on myös analysoinut kieltoihin liittyviä oikeuden päätöksiä ja havainnut niiden lisääntyneen viime vuosina.

”Siitä lähtien kun Xi Jinping nousi valtaan vuonna 2012, Kiina on laajentanut maastapoistumis­kieltojen soveltamis­alaa ja käyttänyt niitä aiempaa enemmän, joskus ilman oikeutusta”, kertoo Safeguard Defenders.

Järjestö uskoo, että kymmenettuhannet Kiinan kansalaiset eivät pysty kieltojen vuoksi lähtemään Kiinasta. Ulkomaalaisiin niitä sovelletaan harvemmin, vuosien 1995–2019 välillä tapauksia oli 128.

Maastapoistumiskiellot ovat ilmeisessä ristiriidassa Kiinan virallisen linjan kanssa, jonka mukaan maa on avattu ulkomaisille sijoituksille ja matkailulle pitkien koronavirus­rajoitusten jälkeen.

Viime viikolla Kiina laajensi vasta­vakoilulain­säädäntöään siten, että kelle tahansa sen nojalla tutkinnan alla olevalle voidaan asettaa maasta­poistumis­kielto, kansallisuudesta riippumatta. Tarkemmin ottaen kielto voidaan asettaa ihmiselle, joka aiheuttaa ”haittaa kansalliselle turvallisuudelle tai merkittävää haittaa kansallisille eduille”.

Yksi maastapoistumis­kieltoon tänä vuonna asetettu henkilö on singaporelainen yritysjohtaja, joka työskentelee yhdysvaltalaiselle Mintz Groupille, kertovat asiasta tietävät lähteet Reutersille. Kiinalais­viranomaiset tekivät yhtiöön ratsian maaliskuussa ja pidättivät viisi sen paikallista työntekijää.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välisten lisääntyneiden jännitteiden vuoksi huoli kielloistakin on lisääntynyt, sanoo Kiinassa maasta­poistumis­kielto­asioita käsitellyt juristi Lester Ross. Ulkomaiset yritykset ovat esittäneet huoliaan lisääntyneestä valvonnasta ja vastavakoilu­lainsäädännön epätarkkuudesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat