Tiukat turvatoimet, sotilaita ja kalustoa säästeliäästi – HS seurasi voiton­päivän paraatin kenraali­harjoitusta

Paraatissa marssineet ohjusjoukkojen kadetit sanoivat, että paraatiin osallistuminen on ”siistiä”. Poikiaan Rostovin alueelta kannustamaan saapuneita sukulaisia huoletti heidän mahdollinen joutuminen Ukrainaan.

Voitonpäivän paraatin kenraaliharjoitus järjestettiin Moskovassa sunnuntaina aamupäivällä.

Moskova

Voitonpäivän paraati järjestetään Moskovassa tänä vuonna entistä tiukemmin turvatoimin Kremlin keskiviikkoisen lennokki-iskun vuoksi.

Kaksi lennokkia räjähti Kremlin yllä viime keskiviikkona. Iskun tekijästä tai motiivista ei ole toistaiseksi tietoa.

Yleisölle kiristyneet turvatoimet näkyivät vaikeuksina löytää minkäänlaista katselupaikkaa paraatin varrelta sunnuntaiaamun kenraaliharjoituksessa. Viime vuoteen verrattuna entistä useampia katuja oli suljettu yleisöltä ja liikenteeltä.

Kenraaliharjoitusta näytti saapuneen katsomaan huomattavasti vähemmän ihmisiä kuin viime vuonna. Yksi syy lienee se, että suosittu ilmasotakaluston esiintyminen on tänä vuonna peruttu. Venäjä tarvitsee hävittäjiään Ukrainassa.

Paraati alkoi Kremlin kupeesta Punaiselta torilta, mistä sotilaat ja sotakalusto marssivat Moskovan keskustan kaduille. Kenraaliharjoitus on samanlainen kuin pääparaatikin, mutta presidentti Vladimir Putinin puhe kuullaan Punaisella torilla vasta voitonpäivänä eli tiistaina.

HS seurasi paraatin marssiosuutta ensin Moskovajoen rantakadulla ja yritti sen jälkeen nähdä vilauksen tankeista ja muusta sotakalustosta Taganskajan metroaseman edustalla.

Venäjän asevoimien eri joukot marssivat Punaiselta torilta keskustan kaduille voitonpäivän paraatin kenraaliharjoituksessa sunnuntaina. Paraatissa marssii vähemmän ihmisiä kuin viime vuonna.

Yleisölle kiristyneet turvatoimet näkyivät vaikeuksina löytää katselupaikkaa paraatin varrelta. Taganskajan metroaseman edustalla näki kaukaa vilauksen ohi ajaneista tankeista.

Rantakadulle Bolšoi ustinski -sillan kupeeseen oli kerääntynyt etenkin paraatissa marssivien kadettien ja sotilaiden läheisiä.

Journalistiikkaa opiskeleva moskovalainen Polina ja Israelin Haifasta kotoisin oleva teollisen muotoilun opiskelija Tatjana odottivat, että pääsevät juttelemaan paraatiin osallistuvien kadettiystäviensä kanssa. Heitä ei turvallisuus huolettanut.

”Tämä [lennokki-isku] oli ilman muuta hyvin ruma ele Venäjää kohtaan. Uskon, että korkeimmissa asemissa olevat ihmiset tietävät, mitä tehdä. En ole erityisemmin perehtynyt politiikkaan, mutta mielestäni kansalaisilla ei ole syytä paniikkiin. Kannattaa luottaa viranomaisiin, joiden uskon ymmärtävän velvollisuutensa ja koko tilanteen”, Alina sanoi.

”Rehellisesti sanottuna en ole miettinyt lainkaan turvallisuutta. En ole ollut kertaakaan peloissani erikoisoperaation alettua”, hän lisäsi.

Talousjohtaja Eduard ja juristi Jelena olivat matkustaneet Moskovaan Itä-Siperiasta Krasnojarskista katsomaan poikaansa. Poika marssi voitonpäivän paraatissa ensimmäistä kertaa. Hän suorittaa asevelvollisuuttaan parhaillaan Moskovan alueella.

Pariskunta ei halunnut kommentoida lennokki-iskua.

”Emme ole täällä politiikan, vaan perinteiden vuoksi.”

Venäjän asevoimien ohjusjoukkojen kadetit Vitali ja Valeri osallistuivat paraatiin ensimmäistä kertaa. ”Oli todella siistiä”, he kommentoivat kenraaliharjoituksen jälkeen.

Tykinlaukausten ääni kantautui Punaiselta torilta noin kello 10.20. Tovi sen jälkeen yleisön ohi alkoi marssia Venäjän asevoimien joukkoja eri haaroineen, viivasuorissa riveissä ja laulaen.

Ohjusjoukkojen kadetit Vitali ja Valeri jäivät marssinsa päätteeksi rantakadulle seurustelemaan sukulaistensa kanssa, joita oli saapunut iso joukko Rostovin alueelta Ukrainan rajalta.

Rostovin alueelta kotoisin olevat nuoret miehet opiskelevat kolmannella vuosikurssilla Pietari Suuren mukaan nimetyssä strategisten ohjusjoukkojen sotilasakatemiassa Moskovan alueella. He osallistuivat voitonpäivän paraatiin ensimmäistä kertaa.

”Oli todella siistiä! Katselin paraatia lapsena, mutta en olisi uskonut osallistuvani siihen itse jonain päivänä.”

”Se tuntuu epätodelliselta. Aivan kuin olisit elokuvassa, mutta oletkin itse läsnä. Siistiä!” kadetit kommentoivat.

Poikien vanhemmat sanoivat, että osallistuminen on ylpeydenaihe. Vitalin ja Valerin mukaan paraatia on harjoiteltu tammikuusta lähtien kolme kertaa viikossa. Sukulaiset tarjoilivat heille kenraaliharjoituksen jälkeen makkara- ja juustovoileipiä.

”Olette niin kauniita”, vanhemmat kehuivat.

Huolestuttaako, jos poika joutuu Ukrainaan?

”Kyllä, se huolestuttaa minua todella paljon”, vastasi toisen pojan äiti. ”Mutta hallintomme tekee silti kaiken oikein.”

Paraatiissa marssineet miehet tapasivat läheisiään Moskovajoen rantakadun varrella kenraaliharjoituksen jälkeen.

Voitonpäivän paraati järjestetään tänä vuonna 33:tta kertaa, mutta Ukrainassa edelleen käynnissä olevien sotatoimien vuoksi entistä pienempänä.

Puolustusministeri Sergei Šoigu ilmoitti maaliskuussa, että Moskovassa voitonpäivän paraatiin osallistuu tänä vuonna yli 10 000 ihmistä ja 125 yksikköä sotakalustoa. Se on vähemmän kuin viime vuonna.

Maanlaajuisesti paraateihin oli alun perin määrä osallistua kaikkiaan 55 000 sotilasta, mutta paraati on peruttu tänä vuonna ainakin yli 20 kaupungissa eri syistä. Kurskin kaupunki tiedotti peruvansa paraatin ”nykyisen tilanteen” vuoksi.

Pihkovan alueen kuvernaattori Mihail Vedernikov sanoi olevansa huolissaan kuntoutukseen saapuvista ”erikoisoperaation” sotilaista, joita ilotulitteiden pauke tuskin rentouttaisi.

Ukrainan rajalla sijaitseva Belgorodin kaupunki perusteli peruutusta sillä, että se ei halua provosoida vihollista suurella määrällä sotilashenkilöstöä.

Myös voitonpäivän perinteisiin kuuluva Kuolematon rykmentti -kulkue on tänä vuonna peruttu turvallisuussyihin vedoten.

Voitonpäivän paraati on peruttu tänä vuonna monessa kaupungissa eri syistä. Moskovassa paraati järjestetään, mutta turvatoimia on kiristetty.

Taganskajan metroaseman edustalla saattoi nähdä vilauksen paraatin sotakalustosta.

Voitonpäivän paraatin kenraaliharjoitukset Moskovassa sunnuntaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat