Poliisi teki etsinnän ex-presidentti Bolsonaron kotiin, taka­varikoi puhelimen ja otti kiinni avustajia

Tutkinta liittyy epäilyksiin siitä, että Bolsonarolle ja tämän lähipiirille olisi hankittu tekaistuja rokotetodistuksia.

Brasilian edellinen presidentti Jair Bolsonaro lähti kotoaan poliisin etsinnän jälkeen pääkaupunki Brasíliassa keskiviikkona.

Brasiliassa poliisi on tehnyt etsinnän maan edellisen presidentin Jair Bolsonaron kotiin ja takavarikoinut hänen puhelimensa.

Etsintä liittyy epäilyksiin, että rokotekriittisyydestään tunnettu Bolsonaro ja hänen lähipiirinsä olisivat väärentäneet koronavirukseen liittyviä rokotetodistuksiaan matkustusrajoitusten kiertämiseksi.

Laitaoikeistolainen Bolsonaro on kiistänyt syytökset ja väittää viranomaisten tehtailevan tekaistua oikeusjuttua häntä vastaan.

”Osaltani ei ollut mitään väärentämistä. Ei mitään. Minua ei ole rokotettu”, Bolsonaro sanoi toimittajille kotinsa ulkopuolella etsinnän jälkeen.

Ennen etsintää viranomaiset olivat kertoneet paljastaneensa järjestelyn, jossa Bolsonaron avustajan Mauro Cidin epäillään käyttäneen hyväksi kontaktejaan maan terveydenhuoltojärjestelmässä, jotta muun muassa Bolsonarolle ja tämän perheelle saataisiin hankittua väärennetyt rokotetodistukset.

Poliisi sanoi korkeimmalle oikeudelle lähetetyssä tiedonannossa löytäneensä todisteita siitä, että Bolsonaro oli täysin tietoinen järjestelystä. Kotietsinnän määräsi maan korkeimman oikeuden tuomari Alexandre de Moraes, jonka mukaan todisteet Bolsonaron osallisuudesta ovat vankkoja.

Operaatioon kuului useita muitakin etsintöjä, ja sen yhteydessä otettiin kiinni Cid sekä Bolsonaron presidenttikauden avustajat Max Guilherme Machado de Moura ja Sérgio Rocha Cordeiro. Bolsonaron mukaan häneltä takavarikoitiin puhelimen ohella käsiase.

Bolsonaroa arvosteltiin ankarasti tämän presidentinkaudella koronaviruspandemian heikosta hoitamisesta. Pandemiassa sai Brasiliassa surmansa yli 700 000 ihmistä.

Rokotekriittisyyden ohella Bolsonaro muun muassa kannusti malarialääke hydroksiklorokiinin käyttöön koronaviruksen vastaisena lääkkeenä, vaikka aineen tehosta koronavirusta vastaan ei ole tieteellisiä todisteita.

Bolsonaro matkusti Yhdysvaltoihin viime vuoden lopulla hävittyään tiukat vaalit vasemmistohaastaja Luiz Inácio Lula da Silvalle aikana, jolloin Yhdysvallat vielä vaati rokotetodistusta ulkomailta tulevilta lentomatkustajilta. Yhdysvallat on luopumassa vaatimuksesta tässä kuussa.

Vaatimus ei kuitenkaan koskenut virassa olevia hallitusten jäseniä, ja Bolsonaron mukaan tältä ei kysytty rokotetodistusta Yhdysvalloissa.

Bolsonaron asema valtionpäämiehenä päättyi kuitenkin virallisesti vain päivää matkan jälkeen, ja uutistoimisto AFP:n mukaan on epäselvää, koskiko rokotetodistusvaatimus häntä matkan aikaan vai ei. Yhdysvaltain ulkoministeriö ei kommentoi yksittäisten ihmisten viisumiasioita julkisesti.

Lue lisää: Amerikkojen kahden suurimman maan epä­demokraattinen kuohunta on vasta alkua

Lue lisää: Bolsonaron valheet johtivat mittaamattomaan hävitykseen Brasilian vallan keskuksessa

Lue lisää: Bolsonaron kannattajat hyökkäsivät kongressiin, presidentin­palatsiin ja korkeimpaan oikeuteen: 300 pidätettiin

Lue lisää: Köyhien sankari palaa johtoon, mutta kaikki on nyt vaikeampaa kuin kultaisella 2000-luvulla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat