Suosittu pääministeriehdokas jatkoi vaalityötä kaksi päivää synnytyksen jälkeen – vaalit kahden viikon päästä

Maanpaossa oleva entinen pääministeri Thaksin Shinawatra on lapsen isoisä. Nyt hän haluaa palata, minkä ennakoidaan järisyttävän maan politiikkaa.

Paetongtarn Shinawatra lehdistötilaisuudessa vauvansa kanssa Bangkokissa 3. toukokuuta.

| Päivitetty

Thaimaan tulevissa vaaleissa pääministeriksi ehdolla oleva Paetongtarn Shinawatra kertoi palaavansa vaalityöhön kaksi päivää synnyttämisen jälkeen. Hän totesi, että synnyttäminen ei vaikuta hänen mahdollisuuksiinsa tukea puoluettaan Pheu Thaita vaaleissa.

Hän kertoi asiasta medialle keskiviikkona bangkokilaisessa synnytyssairaalassa thaimaalaiselle ja kansainväliselle medialle pitämässään lehdistötilaisuudessa.

”Uskon, että lasten mukana tulee hyviä asioita. Uskon, että lapset ovat salainen voimani työssä ja jokapäiväisessä elämässä.”

Hän esitteli tilaisuudessa myös vastasyntyneen lapsensa. Lapsen isäkin oli mukana tilaisuudessa.

Paetongtarnin ilmoitus oli merkittävä, sillä hänen puolueensa Pheu Thai on ollut pitkään maan valtapuolueita ja Paetongtarn itse yksi vaalien ennakkosuosikeista. Hänen isänsä Thaksin Shinawatra ja tätinsä Yinluck Shinawatra ovat olleet pääministereitä.

Thaksin syrjäytettiin pääministerin paikalta vuoden 2006 sotilasvallankaappauksessa, ja hän on siitä asti ollut maanpaossa. Myös Yinluckin pääministerikausi päättyi Thaimaan viimeisimpään sotilasvallankaappaukseen vuonna 2014.

Thaksin perusti Pheu Thai -puolueen tultuaan syrjäytetyksi, ja Yinluck valittiin pääministeriksi sen riveistä.

Perhetapahtuma voi järistellä thaimaalaista politiikkaa, sillä Bangkok Postin mukaan Thaksin twiittasi lapsen syntymän jälkeen pyytävänsä lupaa palata takaisin Thaimaahan. Hänen kaikki seitsemän lapsenlastaan ovat syntyneet hänen ollessaan maanpaossa.

Hänen suosionsa on yhä varsin suuri varsinkin vähävaraisilla mutta väkirikkailla alueilla maaseudulla esimerkiksi Koillis- ja Pohjois-Thaimaassa. HS kiersi Thaimaan päästä päähän ennen edellisiä vaaleja, jolloin myös Thaksinin suosio tuli esiin.

Samalla kierroksella ilmeni myös, että osa thaimaalaisista esimerkiksi Bangkokin metropolialueella ei kuitenkaan pidä Thaksinista eikä välttämättä muistakaan Shinawatroista korruptiosyytösten vuoksi.

Paetongtarn totesi tiedotustilaisuudessaan, että Thaksinin paluulla olisi tietenkin vaikutusta politiikkaan.

”Kuitenkin perheen ominaisuudessa ei mielestäni ole mitään väärää toivoa sitä [paluuta], varsinkin kun perheelle on tapahtunut hyvä asia.”

Thaimaan vaalit järjestetään 14. toukokuuta. Nykyinen pääministeri on entisen sotilasjuntan komentaja Prayut Chan-o-cha, joka on ehdolla pääministeriksi tälläkin kertaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat