Venäläinen miljardööri Gennadi Timtšenko ilmoitti keskiviikkona EU:n oikeusistuimelle, että hänen läheiset välinsä presidentti Vladimir Putiniin eivät tarkoita sitä, että hän olisi tämän liittolainen sodassa Ukrainaa vastaan.
Asiasta kertoo talouslehti Bloomberg.
Timtšenko ei ole julkisesti esittänyt kritiikkiä Ukrainan sotaa vastaan. Argumentti oli tarkoitettu osaksi Timtšenkon yritystä kumota EU:n häntä vastaan langettamat pakotteet.
”Vaikka pitää paikkansa, että Gennadi Timtšenko on tuntenut herra Putinin pitkään, kyseenalaistamme sen, että häntä väitetään tämän uskotuksi ystäväksi”, Timtšenkon asianajaja Stéphane Bonifassi sanoi EU:n yleisessä tuomioistuimessa keskiviikkona.
Timtšenko lisättiin EU:n pakotelistalle helmikuussa 2022 sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Päätös jäädytti Timtšenkon varat ja asetti hänet matkustuskieltoon. Kymmenet venäläisoligarkit ovat nostaneet EU:n oikeuselimissä kanteita kumotakseen pakotteet.
Yksi perusteista Timtšenkon pakotteisiin oli se, että hän omistaa Rossija-pankin osakkeita. Pankkia pidetään Venäjän eliitin pankkina. Se myös toimii Venäjän Ukrainalta laittomasti valtaamalla Krimin niemimaalla.
Timtšenko puolustautui oikeudessa tätä syytettä vastaan sanomalla, ettei ole todisteita siitä, että Rossija-pankki olisi erityisesti venäläisen eliitin pankki.
Euroopan unionin neuvostoa edustanut asianajaja Maria-Cecile Cadilhac sanoi, että eri todisteet osoittavat Timtšenko ”toimittavan venäläisille päättäjille, erityisesti presidentti Putinille, materiaalia ja tukea, joiden avulla Venäjä saattoi liittää Krimin niemimaan osaksi Venäjää ja horjuttaa Ukrainan itsenäisyyttä. Näin Timtšenko hyötyy näistä päättäjistä.”
Suomessa Timtšenkon vaiheita on seurattu erityisen tarkkaan, sillä hänelle ja hänen perheelleen on myönnetty Suomen kansalaisuus.
Lue lisää: Ministeriön selvitys Saarelaisesta sivuuttaa olennaiset kysymykset oligarkkiperheen kohtelusta
Lue lisää: HS:n tiedot: Myös oligarkki Timtšenkon tytär sai Suomen passin pikavauhtia