Poliisi tutkii ”häpeällistä” tieto­vuotoa: Zelenskyin vierailu voi peruuntua turvallisuus­tietojen paljastumisen takia

Presidentti Zelenskyin Saksaan suunnittelemasta vierailusta levisi poikkeuksellisesti tietoa julkisuuteen yli viikkoa ennen määräpäivää.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi teki keskiviikkona yllätysvierailun Suomeen.

| Päivitetty

Berliini

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin aiottu vierailu Saksaan saattaa jopa peruuntua vierailun yksityiskohtien vuodettua julkisuuteen.

Saksalainen T-Online-verkkomedia kertoi torstaina saaneensa tietää Ukrainan hallintoa läheltä olevista lähteistä, että 13. toukokuuta alkavaksi aiotun Berliinin-vierailun paljastuminen on suuri pettymys Ukrainalle.

Lehden mukaan arkaluontoisen turvallisuustiedon vuotamista julkisuuteen pidetään Ukrainassa tietoisena tekona.

Aiotusta Saksan-vierailusta kertoi keskiviikkona ensimmäisenä Berliinissä ilmestyvä B.Z. Poliisilta saamiensa nimettömien tietojen perusteella lehti kertoi Zelenskyin lentävän Berliinin lentokentän sotilasalueelle, yöpyvän Ritz-Carlton-hotellissa ja lentävän mahdollisesti helikopterilla Berliinistä Länsi-Saksassa sijaitsevaan Aacheniin.

Torstai-iltapäivänä Berliinin poliisi tiedotti, että vuodosta alkaa rikostutkinta. Poliisijohtaja Barbara Slowik sanoo poliisin tiedotteessa, että ”on sietämätöntä, että yksittäinen työntekijä on vahingoittanut Berliinin poliisin mainetta niin häpeällisellä tavalla sekä kansallisesti että kansainvälisesti”.

Slowikin mukaan vuotaja ei todennäköisesti ymmärrä tekonsa seurauksia.

Mediatietojen mukaan Saksan liittokansleri Olaf Scholzin on määrä ottaa Zelenskyi Berliinissä vastaan sotilaallisin kunnianosoituksin 14. toukokuuta. Ohjelmassa on myös tapaaminen liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin kanssa ja lehdistötilaisuus.

Tietoja Zelenskyin liikkeistä on pidetty tähän asti tarkkaan salassa hänen turvallisuutensa takaamiseksi. Keskiviikkoinen vierailu Helsinkiin julkistettiin vain hetki ennen sen alkamista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat