Reaktiot Venäjällä ovat jopa poikkeuksellisen rajuja

Mitään todisteita Ukrainan osallisuudesta lennokki-iskuun ei ole esitetty, mutta Venäjän poliitikot vaativat Zelenskyin surmaamista ja Ukrainan parlamentin tuhoa.

Punaisen torin lähellä Moskovassa oli torstaina kyltti, joka kielsi lennokkien käytön 300 000 ruplan (noin 3 500 euron) sakon uhalla.

| Päivitetty

Venäjä on reagoinut äärimmäisen aggressiivisesti väitettyihin lennokki-iskuihin. Videomateriaalin perusteella kaksi lennokkia räjähti keskiviikkona aamuyöllä Moskovan Kremlissä senaatin rakennuksen yllä.

Venäjän kaikki valtiolliset elimet ovat yksituumaisesti määritelleet iskut presidentti Vladimir Putinin salamurhayritykseksi. Mitään todisteita tästä saati Ukrainan osallisuudesta ei ole esitetty.

Myös hyvin harvoin lausuntoja antava presidentinkanslia väitti nopeasti, että iskujen tarkoituksena oli salamurhata presidentti Putin.

Presidentinkanslia pitäytyi vielä diplomatian kielessä ja sanoi ”varaavansa oikeuden itse määrittelemiinsä vastatoimiin parhaaksi katsomallaan hetkellä”.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov väitti torstaina, että iskujen takana olisi Yhdysvallat.

Muilla poliitikoilla ei ole ollut lausunnoissaan mitään pidäkkeitä. Entinen presidentti ja pääministeri Dmitri Medvedev vertasi Zelenskyitä Adolf Hitleriin ja sanoi, että Zelenskyi pitää tappaa.

”Tämän päivän terrori-iskujen jälkeen ei ole muuta mahdollisuutta kuin Zelenskyin ja hänen kätyriensä fyysinen eliminointi. Heitä ei tarvita edes allekirjoittamaan paperia, jossa antaudutaan ehdoitta. Kuten tiedätte, Hitlerkään ei allekirjoittanut sellaista. Jostain saadaan aina joku amiraali Dönitz vallanvaihtoa varten”, Medvedev sanoi.

Amiraali Karl Dönitz toimi natsi-Saksan viimeisenä valtionjohtajana toukokuussa 1945 sen jälkeen kun sekä Adolf Hitler että Josef Goebbels olivat Saksan hävittyä sodan tehneet itsemurhat.

Duuman eli parlamentin alahuoneen puhemies Vjatšeslav Volodin vertasi Ukrainaa sekä natseihin, terroristeihin että jihadisteihin.

”Kiovan natsihallitus pitää määritellä terroristiorganisaatioksi. Kiovan hallinto ei ole vähemmän vaarallinen kuin al-Qaida, al-Nusran rintama tai Isis. Muun maailman tiedossa eivät ole hallinnon rikolliset menetelmät: ydinaseilla kiristys, poliitikkojen ja julkisten hahmojen salamurhat, sabotaasi ja siviili. Ja nyt – yritys [murhata] maamme presidentti.”

Tosiasiassa vain Venäjä on uhkaillut ydinaseiden käytöllä. Ukrainalla ei ole ydinaseita. Ukrainan ei tiedetä osallistuneen salamurhiin tai niiden yrityksiin, eikä sen hallituksessa ole natseja.

Volodinin mukaan länsi on osasyyllinen väitettyihin iskuihin.

”Vallattuaan kokonaisen valtion Kiovan terroristihallinto uhkaa Venäjän, Euroopan ja koko maailman turvallisuutta. Aseapua Zelenskyin hallinnolle pumpanneiden länsimaiden poliitikkojen pitää ymmärtää, että he eivät ole ainoastaan terroristien tukijoita vaan suoria liittolaisia. Zelenskyin kanssa ei voi neuvotella.”

Sotabloggari Kotenkov ehdotti, että siirryttäisiin sotatilaan. Kotenkovilla on noin 400 000 seuraajaa.

Venäläiskansanedustajat ehdottivat myös luovempia ratkaisuja. Kansanedustaja ja duuman puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Aleksei Žuravljov sanoi uutistoimisto RIA:n mukaan, että Venäjä voisi kouluttaa taistelijakotkia sieppaamaan lennokkeja. Žuravljov myös vaati tuhoamaan Ukrainan parlamentin maan tasalle.

Odessassa syntynyt ja myös Ukrainan parlamenttiin 1990-luvulla pyrkinyt kansanedustaja Anatoli Wasserman ehdotti, että lennokkeja torjuttaisiin jättiläismäisellä rautaverkolla, kunnes ilmapuolustus olisi saatu kuntoon.

Oikaisu 4. toukokuuta 2023 kello 16.17: Korjattu kansanedustaja Anatoli Wassermanin nimi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat