Äärioikeisto­ryhmä Proud Boysin johtaja tuomittiin Capitol-mellakan suunnittelusta

Yli kolme kuukautta kestäneessä oikeudenkäynnissä kuultiin kymmeniä todistajia. Proud Boysin oikeudenkäynti oli pitkäkestoisin kaikista Capitol-tapauksen oikeudenkäynneistä.

Enrique Tarrio mielenosoituksessa Washingtonissa 14. marraskuuta 2020.

Äärioikeistoryhmä Proud Boysin entinen johtaja Enrique Tarrio on tuomittu syylliseksi vallankumouksellisesta salaliitosta liittyen Capitolin valtaukseen, kertovat uutistoimistot AP ja Reuters.

Tarrio ei ollut itse Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa sijaitsevassa kongressirakennuksessa tapahtumien aikaan, mutta syyttäjien mukaan hän suunnitteli ja ohjaili tapahtumia Baltimoren kaupungista käsin. Hän voi saada teostaan korkeintaan 20 vuotta vankeutta.

Proud Boysin jäseniä hyökkäsi monien muiden presidentti Donald Trumpin kannattajien tavoin Capitoliin tammikuussa 2021. Tarkoituksena oli vastustaa Trumpin vastustajan, demokraatti Joe Bidenin voittoa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Tarrion ohella myös kolme muuta Proud Boysin jäsentä tuomittiin vallankumouksellisesta salaliitosta tai muista virkavallan vastustamiseen liittyvistä teoista. Ryhmä on tunnettu mielenosoituksistaan ja väkivaltaisista yhteenotoista vasemmistoaktiivien kanssa.

Tarrio oli pidätetty Washingtonissa kaksi päivää ennen hyökkäystä epäiltynä omaisuusvahingon aiheuttamisesta ja ampuma-aserikoksesta. Häntä oli tuolloin käsketty pysymään poissa Washingtonista.

Puolustusasianajajan mukaan Tarrio ei suunnitellut hyökkäystä tai muutenkaan estävänsä kongressia vahvistamasta Bidenin vaalivoittoa. Asianajajan mukaan Trump oli vastuussa hyökkäyksestä, sillä hän lietsoi kannustajiaan vastustamaan vaalitulosta.

Trump on väittänyt, että vaalitulos oli vilpillinen.

Yli kolme kuukautta kestäneessä oikeudenkäynnissä kuultiin kymmeniä todistajia. Proud Boysin oikeudenkäynti oli pitkäkestoisin kaikista Capitol-tapauksen oikeudenkäynneistä.

Capitol-hyökkäyksen jälkipyykistä on tullut Yhdysvaltain oikeusministeriön isoin rikostutkinta maan historiassa. Yhteensä yli tuhatta ihmistä vastaan on nostettu syytteet hyökkäykseen liittyen.

Yli 500 ihmistä on myöntänyt syyllistyneensä tapaukseen liittyviin rikoksiin ja noin 80 ihmistä on tuomittu lukuisissa eri oikeudenkäynneissä. Maaliskuussa kuusi äärioikeistoryhmä Oath Keepersin jäsentä todettiin syyllisiksi hyökkäykseen liittyviin rikoksiin.

Hyökkäyksen yhteydessä kuoli viisi ihmistä, mukaan lukien yksi poliisi. Yli 140 poliisia loukkaantui yrittäessään pysäyttää mellakan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat