Florida kieltää sukupuolen­korjaus­hoidot trans­nuorilta

Esitys kirjataan lakiin, kun kuvernööri Ron DeSantis allekirjoittaa sen.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis ajoi lakiesitystä voimakkaasti.

| Päivitetty

Yhdysvalloissa Floridan osavaltion lainsäätäjät ovat hyväksyneet lakiesityksen, joka kieltää lääkäreitä ja terveydenhuoltohenkilökuntaa tarjoamasta sukupuolenkorjaukseen liittyviä hoitoja alaikäisille transsukupuolisille.

Republikaanienemmistö vei esityksen läpi sekä edustajainhuoneessa että senaatissa huolimatta demokraattien vastustuksesta.

Lain myötä alaikäisille transsukupuolisille ei saa tehdä enää sukupuolenkorjausleikkauksia, eikä heille saa tarjota enää esimerkiksi hormonihoitoja, jotka estävät puberteetin etenemisen. Hoidoilla pyritään auttamaan sukupuolidysforiaa eli sukupuoliristiriidan aiheuttamaa voimakasta pahan olon ja ahdistuneisuuden tunnetta, kun henkilö ei identifioidu biologiseen sukupuoleensa.

Esitystä on ajanut kiihkeästi osavaltion republikaanikuvernööri Ron DeSantis, jonka odotetaan asettuvan ehdolle puolueensa presidentinvaaliehdokkaaksi. Päätös kirjataan lakiin, kun DeSantis allekirjoittaa sen.

44-vuotias republikaanien nouseva tähti on edistänyt konservatiivisia näkemyksiään muun muassa koulutuksen, maahanmuuton ja aborttioikeuden osalta.

”Emme voi puhua todeksi jotain, mikä ei ole olemassa. Emme voi muuttaa sukupuoltamme”, sanoi republikaaniedustaja Ralph Massullo edustajainhuoneessa käydyn keskustelun aikana, kertoo Miami Herald.

”Ja niille lapsille, joita tämä laki koskettaa, he eivät voi muuttaa sukupuoltaan ja heidän on opittava ymmärtämään se tosiasia”, hän jatkoi.

Useat järjestöt pettyivät torstaina käydyn äänestyksen tulokseen.

”Se on hyökkäys lääketieteellistä vapautta ja vanhemman vapautta vastaan”, sanoi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen etuja puolustavan Equality Florida -järjestön edustaja Jon Harris.

”Tämä ristiretki liittyy poliittisiin pyrkimyksiin, mutta sillä on todellisia seurauksia Floridan perheille”, hän jatkoi.

Sukupuolenkorjaushoitojen kieltämisestä on tullut merkittävä poliittinen kysymys republikaanipuolueelle. Viime kuukausina kymmenkunta republikaanijohtoista osavaltiota on hyväksynyt vastaavan lain.

Lue lisää: DeSantis on allekirjoittanut uuden lain: abortit kielletään kuudennen raskaus­viikon jälkeen

Lue lisää: ”En ole koskaan kokenut tällaista aiemmin” – Trumpin suosiossa tapahtui käänne, ja nyt pahin kilpailija on tosipaikan edessä

Lue lisää: Voiko tässä olla Yhdysvaltojen seuraava presidentti? ”Kun hänet tapaa, voi luoja”, lähipiiristä kuvaillaan Ron DeSantisin käytöstä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat