Konservatiiveille tulossa murskatappio – menettäneet yli 1 000 paikkaa

Englannissa äänestäjät rankaisivat konservatiivipuoluetta. Työväenpuolue toivoo, että noste takaa sille voiton seuraavissa parlamenttivaaleissa.

Pääministeri Rishi Sunakin johtama konservatiivipuolue on saamassa kunnon rökityksen äänestäjiltä torstaina osassa Englantia järjestetyissä paikallisvaaleissa.

| Päivitetty

Lontoo

Britannian konservatiivipuolueelle oli tulossa murskatappio, kun Englannin paikallisvaalien ääntenlasku läheni loppuaan varhain lauantaiaamuna Suomen aikaa.

Puolueen sisällä ensimmäisistä tuloksista puhuttiin jo perjantai-iltana ”kamalana yönä”.

Äänestäjät rankaisivat hallitusvallassa olevia konservatiiveja. Voittoja napsivat työväenpuolue, liberaalidemokraatit sekä muut.

Kun 230 alueesta 228:n äänestystulos oli saatu laskettua, konservatiivit olivat BBC:n mukaan menettäneet 1 060 paikkaa.

Suurimmaksi paikallispuolueeksi nouseva työväenpuolue oli varmistanut laskennassa jo yli 532 lisäpaikkaa ja liberaalidemokraatit yli 409 lisäpaikkaa.

Paikallisvaalitappiosta on tulossa konservatiiveille pahin sitten 1990-luvun puolivälin.

Ääntenlaskun etenemistä ja paikkajakoa voi seurata muun muassa Britannian yleisradioyhtiön BBC:n sivuilta.

Paikallistason vaaleja järjestettiin torstaina yhteensä 230:llä Englannin alueella. Katkolla oli noin 8 000 paikkaa. Muualla Britanniassa ei vaaleja käyty.

”Olemme matkalla työväenpuolueen voittoon seuraavissa parlamenttivaaleissa”, labourin johtaja Keir Starmer kommentoi alustavia vaalituloksia perjantaiaamuna.

Jos Britannian työväenpuolue voittaa seuraavat parlamenttivaalit, nousee uudeksi pääministeriksi Keir Starmer (kesk.).

Labour oli voittoisa muun muassa alueille, jotka olivat aiemmin lähteneet konservatiivien kelkkaan entisen pääministerin Boris Johnsonin ja EU-eron eli brexitin innoittamina.

Viime syksynä tehtävässään aloittanut konservatiivipääministeri Rishi Sunak sen sijaan yritti vähätellä alustavia tuloksia.

Mielipidemittaukset ovat ennustaneet jo pitkään työväenpuolueen nousua ja konservatiivipuolueen romahdusta. Torstain vaalit olivat Sunakille ensimmäinen palaute äänestäjiltä.

Paikallisvaalien tulosta ei voi kuitenkaan pitää suoraan ennusteena siitä, mitä seuraavissa parlamenttivaaleissa käy, arvioi London School of Economicsin politiikantutkija Tony Travers ulkomaankirjeenvaihtajille paikallisvaalien alla.

Hallitusvastuussa oleva puolue kokee yleensä aina tappioita paikallisvaaleissa. Tyypillistä on myös se, että pienet puolueet menestyvät paikallistasolla paremmin kuin valtakunnanpolitiikassa.

Perjantaiaamun juhlijoihin kuuluikin myös pieni liberaalidemokraattipuolue.

”Tämä tietää Rishi Sunakin ja hänen kamalan hallituksensa loppua”, liberaalidemokraattien johtaja Ed Davey sanoi televisiokameroille perjantaiaamuna.

Britannian seuraavat parlamenttivaalit täytyy järjestää viimeistään tammikuussa 2025. On kuitenkin mahdollista, että Sunak ilmoittaa vaaliajankohdaksi jo esimerkiksi kevään tai syksyn 2024.

Pääministeri haluaa todennäköisesti lykätä vaaleja, kunnes talous osoittaa kohentumisen merkkejä. Brittiäänestäjiä huolestuttaa etenkin inflaatio sekä julkisen terveydenhuoltojärjestelmän (NHS) tila.

Konservatiivihallitus on nyt hyvin epäsuosittu, useat kyselyt kertovat. Sunak itse on ollut suositumpi kuin puoleensa.

Torstain vaaleissa äänestäjien piti esittää ensimmäistä kertaa henkilötodistus. Uudistus herätti paljon arvostelua, vaikka äänestyspaikoilla kelpaavien todistusten kirjo on laaja aina oikeasta passista iäkkäiden bussipassiin.

Kriitikoiden mukaan hyväksyttävien todistusten lista suosi varttuneita ihmisiä nuorten äänestäjien kustannuksella.

Lue lisää: Brexit-pettymys kasvaa – tämän kaiken pitää toteutua, jotta Britannia voisi palata EU:hun

Lue lisää: Pääministeri Sunak sai sata päivää täyteen: taantuma uhkaa ja brexit-katumus kasvaa

Lue lisää: Brittien elintaso luisuu ala­mäkeä – luvassa lisää veron­korotuksia ja kululeikkauksia

Lue lisää: Uudeksi pää­ministeriksi nouseva Rishi Sunak: ”Kohtaamme syviä taloudellisia haasteita”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat