Putinin Venäjä käy taas pyhää sotaa vihollisten saartamana

Tämän vuoden puheessaan Putin ei enää rajoittunut maailmansodan muisteluun, vaan vertasi suoraan historiaa nykypäivään. Vain voitto puuttuu.

Venäjä käy taas pyhää puolustussotaa vihollisten saartamana.

Tämä oli Vladimir Putinin puheen pääviesti voitonpäivän paraatissa Moskovan Punaisella torilla.

Viime vuonna Venäjä keskittyi voitonpäivänä korostuneesti toisen maailmansodan muisteluun, kun hyökkäys Ukrainaan oli pysähdyksissä ja Mariupolin valtaus kesken.

Tänä vuonna Putin ei arkaillut tehdä vertauksia natsi-Saksan vastaisen puolustussodan ja hyökkäyssotansa välillä. Heti puheensa alussa hän onnitteli ”sotilaallisen erikoisoperaationsa” suorittavaa porrasta.

”Tänään ihmiskunta on taas ratkaisevassa tienhaarassa. Isänmaatamme vastaan on aloitettu todellinen sota”, hän väitti.

Lue lisää: Moskovan paraati oli yksi lyhimmistä Venäjän lähi­historian aikana

Syypää on ”länsimaiden globalistinen eliitti, joka provosoi verisiä konflikteja ja vallankaappauksia, kylvää vihaa, russofobiaa ja aggressiivista nationalismia ja tuhoaa perinteisiä perhearvoja, jotka tekevät ihmisestä ihmisen”.

Venäjää vastaan on aloitettu ”uusi sotaretki” ja kerätty tätä varten ”uusnatsisaastaa koko maailmasta” tavoitteena Venäjän hajoaminen ja tuhoaminen.

Kyseessä on isänmaan kohtalo, ja siksi taistelu on venäläisille pyhä.

Putinille päivän pieni voitto oli se, että paraati ylipäätään toteutui ja että hän itse vastoin joitakin ennakkotietoja uskaltautui paikalle Punaiselle torille, joka oli todistanut tuntemattoman tahon lennokki-iskua vain muutama päivä aiemmin.

Lue lisää: Kremlin viivyttely lennokki-iskusta kertomisessa herättää kysymyksiä

Varsinainen paraati oli lyhyt, ja esimerkiksi panssarivaunut loistivat poissaolollaan historiallista T-34:ää lukuun ottamatta. Näyttäviä Jars-, S-400- ja Iskander-ohjusten laukaisualustoja torilla toki rullasi, mutta tiedossa ei ole, olivatko itse ohjukset mukana. Niiden tuominen voisi olla riskialtista, jos joku vaikka haluaisi iskeä Punaiselle torille.

Tiettävästi Moskovan ilmapuolustusta oli ennen voitonpäivää vahvistettu Tulaan sijoitetulla uudella ilmatorjuntayksiköllä, lennokkien torjunnalla ja visuaalisella tarkkailulla.

Voitonpäivänä Venäjällä ei ole voittoa. Kiovaan ammutuista ohjuksista Ukraina ampui useimmat alas. Bahmutin valtaus on yhä kesken.

On piiloteltava 78 vuoden takaisten saavutusten takana, kun uusia ei ole. Kuolematon rykmentti -kuvakulkueet on kielletty, kun maassa kummittelee ihan oikea ”kuollut rykmentti”.

Putinin puhe oli tarkoitettu Venäjän sisäiseen käyttöön. Vaikka mielipidetiedustelut ovat maassa epäluotettavia, aivan liian moni venäläinen uskoo, että brutaali Ukrainan ja ukrainalaisten tuhoaminen onkin ”pyhä sota”.

”Kohtuuton kunnianhimo, ylimielisyys ja kaiken salliminen itselle johtavat väistämättä murhenäytelmään”, Putin sanoi tarkoittaen ”länttä”, mutta taisikin puhua itsestään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat