Italian ja Ranskan sana­sota yltyy: ulko­ministeri vaatii anteeksi­pyyntöä ”loukkauksista”

Italian ulkoministeri perui suutuspäissään Ranskan-matkansa vain tunteja ennen sovittua tapaamista.

Italian ulkoministeri Antonio Tajani perui Ranskan-matkansa suututtuaan Ranskan sisäministerin kommenteista.

Italian ja Ranskan välit ovat tulehtuneet Ranskan kritisoitua Italian siirtolaispolitiikkaa.

Asiasta uutisoivat muun muassa Politico-lehti ja italialaismedia Corriere della Sera.

Italian ulkoministeri vaatii Ranskalta anteeksipyyntöä, sillä Ranskan sisäministeri arvosteli Italian pääministeri Giorgia Melonin siirtolaispolitiikkaa kovin sanoin.

Sisäministeri Gerald Darmanin sanoi torstaina RMC-radiokanavan haastattelussa, että Meloni on epäonnistunut siirtolaiskriisin hoitamisessa ja syytti tätä valehtelusta.

”Äärioikeistolla on pahe, ja se on kansalle valehtelu”, Darmanin sanoi.

Darmaninin kommenteista kuultuaan Italian ulkoministeri Antonio Tajani perui samalle päivälle sovitun tapaamisensa Ranskan ulkoministeri Catherine Colonnan kanssa.

Tajanin oli määrä matkustaa Pariisiin tapaamista varten, mutta hän perui tulonsa vain tunteja ennen sovittua ajankohtaa.

”Jos joku laukoo tarpeettomia loukkauksia, heidän on pyydettävä anteeksi. Tässä tapauksessa hän loukkasi kaikkia italialaisia, hallitusta ja pääministeriä’”, Tajani sanoi Darmaninista Corriere della Sera -lehdelle.

Ennen kuin Tajani perui tapaamisen, Ranskan ulkoministeriö julkaisi lausunnon, jossa Ranskan vakuutettiin haluavan hoitaa siirtolaiskriisiä Italian kanssa ”solidaarisesti”.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt lepyttämään Tajania.

”Me olemme hieno maa, demokratia, EU:n perustajajäsen ja meillä on tuhatvuotinen historia. Vaadimme kunnioitusta, samaa kunnioitusta jota me osoitamme liittolaisillemme”, Tajani sanoi.

Myöhemmin antamassaan tv-haastattelussa Tajani sanoi uskovansa, että Ranska ymmärtää tehneensä ”vakavan virheen” kritisoidessaan Italiaa.

”Meillä ei ole mitään aikeita katkaista tai tulehduttaa välejä Ranskan kanssa. Toivon, että tämä polemiikki on pian ohi.”

Italia on ollut pitkään ongelmissa jatkuvan, Afrikasta saapuvan siirtolaistulvan kanssa.

Darmanin on kritisoinut Melonin toimia aiemminkin. Viime marraskuussa hän kutsui Melonia itsekkääksi, kun tämä oli kieltänyt siirtolaisia kantanutta laivaa rantautumasta Italiaan, minkä seurauksena laiva oli mennyt Ranskaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat