Bill Clinton sanoo tienneensä jo vuonna 2011, että hyökkäys on ”vain ajan kysymys”

Ukraina luopui 1990-luvun puolivälissä ydinaseistaan vastineeksi sen alueellisen koskemattomuuden takaamisesta. Clinton on kertonut katuvansa Ukrainan suostuttelemista.

Yhdysvaltain entinen presidentti ja Venäjän pääministerinä toiminut Vladimir Putin tapasivat Novo-Ogarjovon datšalla kesäkuussa 2010.

Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton kertoo tienneensä vuodesta 2011 saakka, että Venäjä hyökkäys Ukrainaan on ”vain ajan kysymys”.

Clinton keskusteli Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa silloin Sveitsin Davosissa, kertoo Financial Times. Clinton kertoo Putinin hylänneen keskustelun aikana edeltäjänsä Boris Jeltsinin ja Clintonin sopimuksen Ukrainan alueellisen koskemattomuuden takaamisesta.

”Vladimir Putin kertoi minulle vuonna 2011 — kolme vuotta ennen kuin hän otti Krimin — että hän ei ollut samaa mieltä sopimuksesta, jonka tein Jeltsinin kanssa. Hän sanoi 'en ole siitä samaa mieltä. Enkä tue sitä. Eikä se sido minua.' Ja tiesin siitä päivästä, että se oli vain ajan kysymys”, sanoo Clinton, joka toimi Yhdysvaltain presidenttinä vuosina 1993–2001.

Ukraina luopui 1990-luvun puolivälissä ydinaseistaan vastineeksi sen alueellisen koskemattomuuden takaamisesta. Clinton kertoi aiemmin keväällä irlantilaiselle RTE:lle katuvansa Ukrainan suostuttelemista ydinaseista luopumiseen.

Clinton esitti kommentit yhteisessä haastattelussa Hillary Clintonin kanssa Yhdysvaltain New Yorkissa.

Molemmat Clintonit sanoivat, että lännen pitäisi tukea Ukrainaa enemmän, sillä siinä epäonnistuminen ei rohkaisisi pelkästään Putinia vaan myös Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä.

Hillary Clintonin mukaan Ukrainan tulee joko päihittää Venäjä tai vähintään vallata takaisin Venäjän viime vuoden helmikuun jälkeen miehittämät alueet, jotta Ukraina pääsee neuvotteluihin hyvistä asemista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat