Puola tyrmistyi: Venäjän ex-lapsi­asia­valtuutettu toivoi suur­lähettilään kuolemaa

Puolan ulkoministeriö kutsui Venäjän suurlähettilään puhutteluun Pavel Astahovin kommenttien seurauksena.

Venäjän entinen lapsiasiavaltuutettu Pavel Astahov kuvattuna vuonna 2016.

Venäjän entinen lapsiasiavaltuutettu Pavel Astahov sanoi toivovansa Puolan Venäjän-suurlähettilään kuolemaa, kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja Newsweek-lehti.

Astahov sanoi venäläisessä tv-ohjelmassa ihmettelevänsä, miksi Puolan Venäjän-suurlähettiläs ei ole vielä ”löytynyt kellumasta Moskovajoessa”.

Puola on jyrkästi tuominnut Astahovin kommentit ja niiden seurauksena Puolan ulkoministeriö on kutsunut Venäjän suurlähettilään puhutteluun.

Astahov ilmaisi ohjelmassa suuttumustaan Puolaa kohtaan ja mainitsi esimerkiksi viime keväisen tapauksen, jossa Venäjän Puolan-suurlähettiläs Sergei Andrejevin päälle heitettiin punaista maalia, kun hän vieraili Varsovassa puna-armeijan muistomerkillä.

Maalin heittäjät olivat Venäjän hyökkäystä Ukrainaan vastustavia puolalaisia.

Venäjän ja Puolan välit ovat kiristyneet entisestään Venäjän hyökättyä Ukrainaan viime vuonna. Puola on ollut yksi Ukrainan näkyvimmistä tukijoista sodan aikana.

Astahov toimi Venäjän lapsiasiavaltuutettuna vuosina 2009–2016. Hän puhutti tuolloin myös Suomessa arvosteltuaan Suomen sosiaaliviranomaisten toimintaa suomalais-venäläisten perheiden lapsikiistoissa.

Astahov erosi tehtävästään, kun hänen tulkittiin tokaisseen asiattomia Säämäjärven hukkumisturmasta selvinneille lapsille.

Hän on koulutukseltaan juristi ja valmistunut aikanaan KGB:n korkeakoulusta. Venäjällä hänet tunnetaan myös oikeuden istuntoja jäljittelevistä viihdeohjelmista ja rikosromaanien kirjoittajana. Hänen väitöskirjaansa on epäilty pitkälti kopioiduksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat