Yli miljoona polio­rokotetta tuhoutunut ryöstelyiden seurauksena

YK:n ihmisoikeusneuvosto pitää Sudanin taisteluista erikoiskokouksen ensi viikolla.

Tuhoutunut lääkevarasto Nyalan kaupungissa Etelä-Darfurin osavaltiossa Sudanissa 2. toukokuuta.

Yli miljoona poliorokotetta on tuhoutunut Sudanin taisteluiden seurauksena, Unicef kertoo uutistoimisto Reutersille.

Unicefin edustaja Hazel De Wetin mukaan Etelä-Darfurin osavaltiossa on ryöstelty ja turmeltu kylmäketjutiloja, joissa säilytetyt poliorokotteet ovat tuhoutuneet.

Unicefilla on ollut käynnissä useita rokotuskampanjoita Sudanissa viime vuoden lopusta asti, kun poliotapauksia alkoi ilmetä maassa.

Vuonna 2020 Maailman terveysjärjestö WHO julisti polion hävitetyksi Afrikassa, mutta uusia tapauksia todettiin viime vuonna Sudanin lisäksi Malawissa ja Mosambikissa.

WHO:n mukaan Sudanissa on hyökätty yhteensä 28 terveydenhuoltotilaan huhtikuun 15. päivä alkaneiden taisteluiden aikana. Myös humanitäärisen avun tiloja on ryöstelty, esimerkiksi Maailman ruokaohjelma World Food Programme (WFP) tiedotti menettäneensä miljoonien dollarien arvosta tarvikkeitaan.

WFP:n mukaan nälänhätää kärsivien ihmisten määrä Sudanissa kasvaa 2–2,5 miljoonalla seuraavien 3–6 kuukauden aikana, jos taistelut jatkuvat. Tämä nostaisi nälänhädässä olevien sudanilaisten yhteismäärän 19 miljoonaan.

Taistelut Sudanin asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen ovat jatkuneet lukuisista tulitaukoneuvotteluista huolimatta. Uutistoimisto AFP:n mukaan YK:n ihmisoikeusneuvosto pitää aiheesta erikoiskokouksen torstaina 11. toukokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat