Yhdysvaltain eteläraja ei avaudu, vaikka sääntely muuttuu, sanoo ministeri

Meksiko varoittaa siirtolaisia huijauksista rajasääntelyn helpottuessa.

Teksasin Brownsvillessä perjantaina vieraillut turvallisuusministeri Alejandro Mayorkas sanoi, että käytössä on turvatoimia, joilla aiotaan estää siirtolaisten virta.

Yhdysvaltain etelärajaa ei avata sepposen selälleen ensi viikolla, vaikka siirtolaisten maahantuloa merkittävästi rajoittanut säännöstö muuttuu, kertoo presidentti Joe Bidenin hallinto.

Koronapandemian vuoksi julistetun kansanterveydellisen hätätilan päättyminen tässä kuussa vaikuttaa myös presidentti Donald Trumpin aikana käyttöön otettuun maahantulijoita rajoittavaan säännöstöön.

Title 42 -nimellä kulkeneen säännöstön nojalla siirtolaisia on Yhdysvaltain etelärajalla estetty saapumasta maahan koronaturvallisuuteen vedoten.

Texasissa sijaitsevassa rajakaupungissa Brownsvillessä perjantaina vieraillut kotimaan turvallisuusministeri Alejandro Mayorkas sanoi, että käytössä on turvatoimia, joilla aiotaan estää siirtolaisten virta.

Mayorkasin mukaan Yhdysvalloissa kehitetään laillisia polkuja niille, jotka ovat oikeutettuja pääsemään maahan. Lisäksi hän kertoo seurauksia koituvan niille, jotka saapuvat määräysten vastaisesti.

”Raja ei ole auki, se ei ole ollut auki, eikä se tule olemaan auki toukokuun 11. päivänä”, Mayorkas sanoi.

Title 42 -säännöstö poistuu käytöstä ensi viikon torstaina. Vuodesta 2020 lähtien säännöstön varjolla on estetty pääsy maahan sadoiltatuhansilta siirtolaisilta.

Rajan ylitse pyrkivien siirtolaisten määrän mahdolliseen kasvuun on pyritty myös varautumaan. Yhdysvallat ilmoitti tiistaina lähettävänsä 1 500 lisäsotilasta turvallisuuden varmistamiseksi Yhdysvaltain ja Meksikon välisellä rajalla. Paikalla on ollut jo tätä ennen 2 500 sotilasta.

Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitoksen luvut osoittavat, että viranomaisilla oli maaliskuussa 192 000 ”kohtaamista” siirtolaisten kanssa maan etelärajalla. Maaliskuu on tuorein kuukausi, jonka osalta tilastoja on tarjolla.

Demokraattipresidentti Bidenin hallinto on ollut kovan paineen alla etelärajan tilanteen vuoksi. Republikaanipäättäjät ovat väittäneet, että latinalaisamerikkalaisia tulvii jo rajan yli ja tilanteen odotetaan pahenevan ensi viikolla, kun Title 42:n voimassaolo päättyy.

”Toukokuun 11. on painajaispäivä amerikkalaisille, erityisesti ihmisille New Mexicossa ja Texasissa”, sanoi republikaanisenaattori Lindsey Graham tällä viikolla.

Graham ennakoi, että seuraavien 90 päivän aikana 900 000–1,1 miljoonaa siirtolaista ylittäisi rajan Yhdysvaltoihin.

Jatkossa Yhdysvaltain hallinto pyrkii estämään paperittomien siirtolaisten saapumisen toista säännöstöä hyödyntämällä. Title 8 -nimellä kulkeva säännöstö käytännössä kriminalisoi laittomat rajanylitykset, mikä tekee vuorostaan laittomasti rajan ylittäneiden tulevasta laillisesta oleskelusta mahdotonta.

Yhdysvaltain hallinto sanoo, että maahan haluavien siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden on nyt rekisteröidyttävä haastatteluihin joko omien maidensa tai läpikulkumaidensa maahanmuuttoviranomaisten kanssa päästäkseen rajalle.

Meksiko on varoittanut rajasääntelyn helpottamista odottavia siirtolaisia ihmissalakuljettajien levittämistä huhuista.

Meksikon presidentin Andres Manuel Lopez Obradorin mukaan ihmisiä rajan ylitse salakuljettavat niin kutsutut kojootit huijaavat paperittomia siirtolaisia kertomalla näille, että siirtolaiset voivat ylittää rajan sen jälkeen, kun sääntely poistuu.

Obrador kehottaa sen sijaan siirtolaisia käyttämään laillisia kanavia hakeakseen omista maistaan käsin Yhdysvaltain viisumeita.

”Tästä on todella paljon apua siinä, etteivät siirtolaisvirrat kasva väärän tiedon vuoksi”, meksikolaispresidentti sanoo.

Meksikon ulkoministerin Marcelo Ebrardin mukaan ihmissalakuljettajat houkuttelevat siirtolaisia Yhdysvaltain ja Meksikon väliselle rajalle, laittavat heidät maksamaan tuhansia dollareita ja kertovat heidän voivan ylittää rajan.

”Se on valhetta”, Ebrard sanoo ja painottaa salakuljettajien huijaavan.

Ebrardin mukaan rajaa kohti on havaittu liikkuvan merkittävä siirtolaisten virta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat