Charles sai kruununsa

Kuningas Charles ja kuningatar Camilla kruunattiin lauantaina Lontoossa. Seremonia yhdisteli perinteitä ja nykyaikaa.

Lontoo

Kuningas Charles, 74, ja kuningatar Camilla, 75, kruunattiin lauantaina Westminster Abbeyssa Lontoossa yli parituhatpäisen kutsuvierasjoukon edessä.

Sunnuntaina kruunajaisviikonloppu jatkuu Windsorissa juhlakonsertilla. Eri puolilla maata järjestetään viikonlopun aikana tuhansia katujuhlia.

Britanniassa kruunajaisia oli juhlittu edellisen kerran lähes 70 vuotta sitten, kun Charles III:n äiti, viime syksynä kuollut Elisabet II kruunattiin.

Rojalistit ja muut näyttävien seremonioiden ystävät olivat kerääntyneet kruunajaisten ajoreitin varrelle Lontoon ydinkeskustaan. Aamun leppeä pilvipouta vaihtui päivän edetessä vesisateeksi.

Yleisön joukossa näkyi myös kelta-asuisia tasavaltalaisia osoittamassa mieltään. Lontoon poliisi ilmoitti lauantaiaamuna ottaneensa kiinni useita henkilöitä epäiltyinä muun muassa järjestysrikkomuksista, mikä herätti tasavaltalaisten piirissä suuttumusta.

Lauantainen kruunajaisseremonia oli yhdistelmä vanhoja perinteitä sekä nykyaikaa.

Paraateissa marssivat ja ratsastivat tuhannet sotilaat. Westminster Abbeyssa kimalsivat kruunut, valtikat ja muut kruununkalleudet. Katsojia kotona ja muualla oli rohkaistu liittymään mukaan vakuuttamaan uskollisuutta kuninkaalle.

Järjestäjät eivät olleet kuitenkaan halunneet jämähtää tyystin menneeseen. Huolta oli pidetty muun muassa siitä, että naiset sekä uskonnollisten ja etnisten vähemmistöjen edustajat näkyivät ja saivat seremoniallisia luottotehtäviä.

Juhlallisuuksissa kuultiin muun muassa musiikkia viideltä eri naissäveltäjältä. Brittikruunajaisissa ei ole koskaan ennen soitettu naisen säveltämää musiikkia.

Kuninkaana Charles on Englannin kirkon ja protestanttisen uskon puolustaja. Kirkossa Raamattua siteeraten puhui muun muassa Britannian konservatiivipääministeri Rishi Sunak, joka on itse uskontoaan harjoittava hindu.

Kruunajaisiin osallistui edustajia yli kahdestasadasta maasta. Paikalla oli noin sata valtionjohtajaa. Suomea edusti tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhdessä puolisonsa tohtori Jenni Haukion kanssa.

Yhdysvalloista paikalla oli presidentinpuoliso tohtori Jill Biden. Lontoossa nähtiin myös paljon kuninkaallisia eri maista sekä kulttuurin, urheilun ja tiedemaailman tähtiä.

Merkille pantavaa on myös se, että kruunajaisiin osallistuivat Skotlannin kansallispuolueen (SNP) johtaja Humza Yousaf sekä Pohjois-Irlannin suurimman puolueen eli Sinn Féinin johtaja Michelle O’Neill.

SNP ydintavoite on Skotlannin itsenäistyminen. Sinn Féin puolestaan ajaa Irlannin saaren yhdistämistä eli Pohjois-Irlannin liittämistä Irlannin tasavaltaan.

Kirkossa eturivissä istuivat Walesin prinssi ja prinsessa eli prinssi William ja Catherine. Kruunajaisseremoniaan osallistuivat myös pariskunnan kolme lasta eli prinssi George, 9, prinsessa Charlotte, 8, ja prinssi Louis, 5.

Kuninkaan nuorempi poika eli edustusroolistaan luopunut prinssi Harry istui taaempana kolmannessa rivissä. Harrylle seuraa pitivät serkut eli prinsessa Beatrice ja Eugenie puolisoineen.

Sussexin herttuapari eli Harry ja Meghan asuvat lapsineen Kaliforniassa. Meghan ei saapunut kruunajaisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat