WP: Venäjän asevoimat suunnitteli loka­kampanjaa Prigožinia vastaan

Lehden tiedot ovat peräisin Yhdysvaltain Discord-vuodoista.

Jevgeni Prigožin lateli syytöksiään Wagner-yhtymän mukaan perjantaina Bahmutissa.

Venäjän puolustusministeriön virkamiehet suunnittelivat helmi–maaliskuussa lokakampanjan aloittamista palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtajaa Jevgeni Prigožinia vastaan. Asiasta kertoo sanomalehti The Washington Post, joka perustaa tietonsa Yhdysvaltain puolustusministeriöstä niin sanotussa Discord-vuodossa levinneisiin tiedustelutietoihin.

Lehden mukaan puolustusministeriö ryhtyi suunnittelemaan parjauskampanjaa sen jälkeen, kun Prigožin oli helmikuussa syyttänyt julkisuudessa Venäjän asevoimia ammusten ja sivustatuen puutteesta Bahmutin taisteluissa Itä-Ukrainassa. Prigožin toisti väitteensä viimeksi perjantaina.

Palkkasotilasyhtiön johtajan tulilinjalla ovat olleet erityisesti puolustusministeri Sergei Šoigu ja asevoimien komentaja Valeri Gerasimov.

The Washington Postin mukaan puolustusministeriö luopui suunnitelmistaan, koska parjauskampanjan tekijäksi ei löydetty sopivaa bulvaania. Ministeriön virkamiehet eivät halunneet tulla millään tavalla liitetyiksi mustamaalauskampanjaan.

Vuotopapereiden mukaan Šoigu ja Gerasimov todella vähensivät ammustoimituksia ja peruivat tarvikelentoja Wagnerin esikuntaan Rostovin alueelle Etelä-Venäjälle. Prigožin puolestaan vetosi suoraan presidentti Vladimir Putiniin saadakseen tukea vaatimuksilleen.

Lehden mukaan Yhdysvaltain tiedot on ilmeisesti kerätty salakuuntelun tai muun signaalitiedustelun avulla.

Discord-vuodot alkoivat, kun 21-vuotias Yhdysvaltain kansalliskaartin työntekijä Jack Teixeira ryhtyi jakamaan käsiinsä saamiaan salattuja tietoja pienessä nettipelaajien ryhmässä Discord-palvelimella. Tiedot levisivät ryhmän ulkopuolelle maaliskuussa, mutta maailmanlaajuinen kohu niistä syntyi vasta huhtikuun alussa, kun tietoja julkaistiin venäläismielisellä Telegram-kanavalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat