Kruunajaisyleisö oli selvästi valmistautunut sateen uhkaan. Kun ensimmäiset pisarat koskettivat maata, varjot aukesivat ja viitat vedettiin niskaan.

”Tässä on jotain todella brittiläistä”

Lontoossa St James’s Parkissa hälinä hiljentyi, kun Pyhän Edvardin kruunu painettiin kuninkaan päähän.


St James’s Park, Lontoo

”God save the King!” raikuivat huudot St James’s Parkissa Lontoossa. Aamuvarhaisesta odottaneet ihmiset saivat palkintonsa: kuningas on kruunattu.

Kruunajaispäivän loistoa varjosti sade, joka jatkui läpi juhlallisuuksien. Se ei kuitenkaan latistanut tunnelmaa puistossa ja The Mall -kadun varrella Lontoossa. Jäätelö maistui sateessakin, eivätkä pisarat pilanneet kuohujuomiakaan.

Kun loisteliaat Gold State Coach -vaunut olivat ohittaneet puiston ja näin ollen päivän toinen kulkue lähestyi loppuaan, brittiläisten Deb, Peter, Evie ja Ewan Jonesin silmät loistivat. Vaunujen näkeminen oli yksi niistä hetkistä, jota useat ihmiset olivat kertoneet odottavansa.

”Näin vilauksen kuninkaasta nyt ja ensimmäisenkin kulkueen aikana”, Ewan Jones iloitsi.

Evie (vas.) ja Ewan Jones pitivät juhlatunnelman korkealla.

Evie, Deb, Ewan ja Peter Jones olivat odottaneet kruunajaisia siitä lähtien, kun itse kruunajaispäivä ilmoitettiin.

Perheen mieliala pysyi korkealla pitkästä päivästä huolimatta. He olivat olleet puistossa aamuviidestä alkaen, sadeviittojen suojassa. Hotellin he olivat varanneet heti, kun kruunajaispäivä ilmoitettiin.

Päivää on siis todellakin odotettu.

”Tuntuu aivan loistavalta”, Deb Jones sanoi.

Perheen lasten, Evie ja Ewan mukaan paras hetki päivässä oli, kun kuningaspari ohitti puiston ensimmäistä kertaa, siis matkalla kohti kruunajaisseremoniaa.

”Itse seremoniassa mieleenpainuvin hetki oli se, kun Pyhän Edvardin kruunu asetettiin kuninkaan päähän”, Peter Jones sanoi.

Samaa mieltä hänen kanssaan tuntui olevan moni muukin. Kruunun asettaminen oli hetki, jolloin puiston hälinä tuntui hetkeksi hiljenevän. Tämän jälkeen yleisö yhtyi huudahdukseen: God Save the King.

Äiti ja tytär, Jenny (vas.) ja Jade Viney tähtäsivät siihen, että he pääsisivät katsomaan mahdollisimman läheltä, kun kuninkaallinen perhe vilkutti yleisölle palatsin parvekkeelta.

Myös brittiläiset Jenny ja Jade Viney nostivat kruunajaisseremonian huippuhetkeksi Pyhän Edvardin kruunun näkemisen kuninkaan päässä. Jenny kuvailee seremoniaa koskettavaksi. Kauttaaltaan rojalistiksi tunnustautuva Jenny oli silmin nähden vaikuttunut.

”Olin matkoilla kuningattaren hautajaisten aikaan, joten oli päivänselvää, että kruunajaisiin on pakko päästä. Säällä ei ole mitään väliä, tämä kokemus oli mahtava”, Jenny Viney sanoi.

”Tässä on jotain todella brittiläistä, että ihmiset seisovat sateessa patrioottisissa tunnelmissa”, hän jatkoi.

Sekä äiti että tytär ovat vakuuttuneita kuningas Charlesista.

”Se, miten hän tuli kaduille juttelemaan ihmisten kanssa kuningattaren hautajaisten aikaan, se oli vaikuttavaa”, Jade Viney sanoi.

Kuningas Charles ja prinssi William tervehtivät ihmisiä, jotka jonottivat tunteja päästäkseen kuningatar Elisabetin arkulle jättämään jäähyväisiä syyskuussa.

Tietenkin kruunajaisissa seurattiin myös sitä, millaisiin asuihin kuninkaallinen perhe oli sonnustautunut.

”Erityisesti Katen [Walesin prinsessa] asu kiinnostaa, minun täytyy katsoa sitä tarkemmin myöhemmin, nyt näin sen vain vilaukselta”, kertoi Sofia, joka seurasi kruunajaisia suurelta näytöltä puistossa.

Hänellä oli puolisonsa Michaelin kanssa hyvät oltavat sateesta huolimatta, sehän on vain pukeutumiskysymys. Pariskunta ei halunnut kertoa sukunimiään.

Lasi kädessä ja sadevaatteet suojana. Australialaisilla Michaelilla ja Sofialla oli hyvät oltavat.

Walesin prinsessa oli pukeutunut norsunluunväriseen silkkikreppiseen asuun, joka on Alexander McQueen -muotitalon käsialaa. Katen timantti- ja helmikorvakorut kuuluivat ennen prinsessa Dianalle, kun taas kaulakoru oli edesmenneen kuningattaren.

Katen lisäksi yleisön huomio tuntui keskittyneen prinssi Georgeen, 9. Hän vaikutti olevan monien suosikki. Aina kun George ilmestyi kuvaan, osa puistoyleisöstä innostui taputtamaan käsiään ja hurraamaan.

Ihmisten juhlava tunnelma häiriintyi vasta, kun kuningaspari oli vilkuttanut Buckinghamin palatsin parvekkeelta ja ylilento oli nähty. Tämän jälkeen marssit kaduilla jatkuivat edelleen. Siihen juhlayleisö ei selvästi ollut varautunut.

”Miksei meitä päästetä pois täältä”, moni ihmetteli yrittäessään poistua puiston alueelta.

Lopulta, yli tunnin odottelun ja ulospääsyn etsimisen jälkeen ihmismassa alkoi liikkua kohti majapaikkoja, pubeja ja ravintoloita.

On aika ladata akkuja, sillä sunnuntaina odottavat kruunajaislounaat ja katujuhlat, joita järjestetään ympäri maata. Sunnuntai huipentuu kruunajaiskonserttiin Windsorin linnalla.

Sekä ensimmäisen että toisen kulkueen aikana ihmiset kurottivat mahdollisimman ylös joko nähdäkseen vilaukselta kuningasparin vaunuissa tai edes saadakseen hetkestä videon taltioitua.

Monet olivat tuoneet mukanaan pieniä jakkaroita päästäkseen päiden yläpuolelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat