Lontoon poliisi pidätti yli 50 mielen­osoittajaa, ainakin osa vapautettu

Osa mielenosoittajista tiettävästi pidätettiin, vaikka mielenosoituksista oli sovittu poliisin kanssa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat esittäneet huolensa pidätyksistä.

Lontoossa osoitettiin mieltä kuningas Charles III:n kruunajaisten aikaan lauantaina.

Britannian kuningas Charles III:n kruunajaisten yhteydessä lauantaina pidätettyjä mielenosoittajia on vapautettu putkasta. Brittilehti The Guardianin mukaan 52 ihmistä pidätettiin muun muassa julkisen järjestyksen häiritsemisen ja rauhan rikkomisen perusteella.

Monarkiaa vastustavan Republic-liikkeen johtaja Graham Smith vapautettiin puolenyön aikoihin 16 tuntia sen jälkeen, kun hänet oli otettu kiinni. Smithin mukaan osa liikkeen mielenosoittajista jäi putkaan sen jälkeenkin.

Smith kritisoi kiinniottoaan Twitterissä vapautumisensa jälkeen: ”Britanniassa ei enää ole oikeutta osoittaa rauhanomaisesti mieltään. Minulle on kerrottu monta kertaa, että hallitsija on olemassa puolustaakseen vapauksiamme. Nyt vapautemme ovat uhattuina hänen nimissään.”

Graham pidätettiin jo ennen varsinaisia kruunajaisia, kun hän oli Trafalgarin aukiolla keräämässä juomia ja kylttejä mielenosoittajille, kertoo The Guardian. Poliisi pysäytti Grahamin ja muita mielenosoittajia ja pidätti nämä.

The Guardianin mukaan ryhmä oli sopinut poliisin kanssa mielenosoituksesta ja sen paikasta ennen kruunajaisia.

Myös Britannian Human Rights Watch -järjestön johtaja Yasmine Ahmed tuomitsi pidätykset.

”Tämä on jotain, jota odottaisi näkevänsä Moskovassa, ei Lontoossa. Rauhanomaiset mielenosoitukset antavat yksilöille mahdollisuuden saattaa vallassa olevat vastuuseen, mitä vastaan Britannian hallitus tuntuu entistä enemmän olevan”, hän sanoi.

City of Westminsterin kaupunkipiirin, jossa myös Buckinghamin palatsi sijaitsee, valtuusto kertoo olevansa ”syvästi huolissaan” siitä, että pidätettyjen joukossa oli myös Night Stars -kampanjan vapaaehtoisia. Night Stars tekee työtä naisten turvallisuuden eteen.

Lontoon poliisin edustaja Karen Findlay puolusti poliisin toimintaa sanomalla, että kruunajaiset olivat ”kerran sukupolvessa” tapahtuva tilaisuus ja poliisi otti sen huomioon.

Poliisi ilmoitti ennen kruunajaisia, että sen ”sietokyky” päivää ”horjuttaville” ihmisille olisi matala. Britannian Amnesty International -ihmisoikeusjärjestön johtaja Sacha Deshmukh kutsui poliisin puheita huolestuttaviksi.

”Kruunajaisten ei pitäisi olla taas uusi tekosyy rikkoa ihmisten perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia tässä maassa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat