Sadat menettäneet kotinsa, kovat tuulet vaikeuttavat sammutus­töitä

Ainakin Kurganissa ja Sverdlovskissa tutkitaan mahdollisuutta, että osa paloista olisi saanut alkunsa tuhopoltoista tai huolimattomuudesta.

| Päivitetty

Useita ihmisiä on kuollut ja sadat ovat joutuneet jättämään kotinsa maastopalojen takia Siperian länsiosissa Venäjällä.

Maastopalot, jotka ovat levinneet usealle asuinalueelle, alkoivat jo viime kuussa. Venäjän hätätilaministeri Aleksandr Kurenkov lensi maanantaina Kazakstanin rajan lähellä sijaitsevalle Kurganin alueelle, jonka tilannetta hän kuvaili ministeriön Telegram-kanavalla vaikeaksi.

Ihmisiä on evakuoitu usealta asuinalueelta Kurganissa. Kolme ihmistä on kuollut ja kymmeniä taloja vaurioitunut tulipalojen seurauksena. Pelastustöitä vaikeuttavat muun muassa kovat, 15–20 metrin sekuntinopeudella puhaltavat tuulet.

Palot ovat riehuneet myös Kurganin naapurissa Sverdlovskissa ja Tjumenissa. Viikonloppuna maastopalo sytytti ruutivaraston tuleen Sverdlovskissa. Yksi kylä evakuoitiin palon takia, mutta kukaan ei tiettävästi loukkaantunut.

Ruutivarastosta syttynyt palo saatiin hallintaan sunnuntai-iltana, mutta paikallisen hätätilaministeriön mukaan alueella palaa edelleen hallitsemattomasti yli 50 paloa satojen neliökilometrien alueella. Sadat ihmiset Tjumenissa ja Sverdlovskissa ovat menettäneet kotinsa tulipalojen seurauksena ja ainakin yksi ihminen on kuollut, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ainakin Kurganissa ja Sverdlovskissa tutkitaan mahdollisuutta, että osa paloista olisi saanut alkunsa tuhopoltoista tai huolimattomuudesta.

Maastopalot ovat vaivanneet Siperiaa vuosien ajan, viime vuosina kuitenkin entistä intensiivisemmin.

Esimerkiksi kesällä 2021 palot tuhosivat yksin Jakutian alueella, kaukana Kurganin paloista, noin 99 000 neliökilometrin laajuudelta luontoa. Alue on isompi kuin koko Portugalin pinta-ala.

Lue lisää: Jakutia on yhdeksän Suomen kokoinen, eikä sen syrjäseuduille johda teitä: HS lensi palomiesten mukana metsään seuraamaan historiallisen suurten metsäpalojen sammuttamista

Samana kesänä tutkijat nostivat esiin huolen siitä, että maastopalot voisivat sulattaa Siperian ikiroudan. Se vapauttaisi pitkään jäätyneeseen maaperään ja suoalueisiin varastoitunutta hiilidioksidia ilmakehään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat