The Guardian: Tšekin presidentti varoittaa Ukrainaa hätiköimästä vasta­hyökkäyksen kanssa

Ukrainan varapuolustusministeri sanoi The Independentin haastattelussa sunnuntaina, että ”Venäjä tulee olemaan paniikissa”, kun vastahyökkäys alkaa.

Tšekin presidentti Petr Pavel (oik.) vieraili huhtikuun lopulla Kiovassa. Kuva on vierailun yhteydessä järjestetystä tiedotustilaisuudesta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Tšekin presidentti Petr Pavel varoittaa Ukrainaa tekemästä liian hätiköityä vastahyökkäystä. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

Pavel on entiseltä ammatiltaan kenraali, ja hän on toiminut esimerkiksi sotilasliitto Naton sotilaskomitean puheenjohtajana vuosina 2015–2018.

The Guardianin mukaan Pavel tapasi äskettäin Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja pääministeri Denys Šmyhalin. Pavel varoitti heitä siitä, ettei Ukrainalla ole enää yllätyksen suomaa etua, joka auttoi maata viime vuonna vastahyökkäyksissä Harkovan ja Hersonin alueilla.

Pavelin mukaan Ukrainan hyökkäyskyvykkyydessä on edelleen parantamisen varaa. Hän sanoi viime viikolla Šmyhalin tavatessaan, ettei Ukrainan "tulisi edetä kovemmalla vauhdilla ennen kuin he ovat täysin varautuneita”.

”Olisi Ukrainalle äärimmäisen haitallista, mikäli sen vastahyökkäys epäonnistuisi, koska he eivät tule saamaan toista mahdollisuutta, eivät ainakaan tänä vuonna.”

Pavelin mukaan Ukraina tulee hyökkäyksen myötä joka tapauksessa kärsimään "kammottavia tappioita", minkä vuoksi häviäminen ei ole sille vaihtoehto.

Ukrainan on jo jonkin aikaa odotettu aloittavan jossakin vaiheessa vastahyökkäyksen Venäjää vastaan. Esimerkiksi Helsingin Sanomille huhtikuun lopussa antamassaan haastattelussa Zelenskyi vakuutti vastahyökkäyksen olevan tulossa.

Ukrainan varapuolustusministeri Volodymyr Havrilov sanoi brittilehti The Independentin haastattelussa sunnuntaina, että vastahyökkäys tulee aiheuttamaan Venäjässä paniikkia.

Haastattelussa Havrilov antoi kovia arvioita ennakoidun vastahyökkäyksen vaikutuksista Venäjään ja sen joukkoihin. Hän arvioi, että hyökkäys voisi jopa täysin "romahduttaa" Venäjän asevoimat ja talouden.

Havrilov ei ottanut kantaa siihen, milloin Ukrainan vastahyökkäys alkaa.

"Me tulemme aloittamaan vastahyökkäyksen. Milloin ja miten, sillä ei ole nyt väliä."

Havrilov sanoi myös, että kun vastahyökkäys alkaa, ”Venäjä tulee olemaan paniikissa”.

”He eivät vieläkään ymmärrä, että heidän propagandansa antaa väärän kuvan siitä, mitä on todella tapahtumassa. Tämä sota voitetaan taistelukentällä, ei televisioruudulla tai internetissä."

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat