Venäjä iski voiton­päivän alla voimalla – Lähde: Tunnelma Moskovassa hermostunut

Venäjä iski viime yönä laajasti ympäri Ukrainaa. Samaan aikaan maa valmistautuu tiistain voitonpäivään hermostuneissa tunnelmissa, kertoo The Guardianin lähde.

Moskovassa harjoiteltiin voitonpäivän paraatia sunnuntaina.

| Päivitetty

Ukrainan armeija sanoi maanantaiaamuna tuhonneensa yön aikana 35 Venäjän lähettämää iranilaisvalmisteista Shahed-lennokkia. Asiasta kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Suuressa osassa Ukrainaa oli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä useita tunteja kestänyt ilmahälytys. Räjähdyksistä raportoitiin muun muassa Odessassa, Hersonissa ja Zaporižžjassa.

Ukrainan mukaan Venäjä teki edellisen vuorokauden aikana useita ohjus- ja raketti-iskuja armeijaa ja siviilikohteita vastaan.

Ainakin viiden ihmisen kerrotaan loukkaantuneen räjähdyksissä, ja pääkaupunki Kiovassa kerrotaan olevan lennokkien jäänteitä.

Tilanne Itä-Ukrainassa sijaitsevassa Bahmutissa vaikuttaa niin ikään kireältä.

Ukrainan armeijasta kerrottiin maanantaina, että Venäjän iskut kaupunkia vastaan ovat yltyneet.

Venäjä on viime viikkojen aikana lisännyt iskujaan ympäri Ukrainaa. Samaan aikaan rintamilta odotetaan uutisia Ukrainan mahdollisesta suuresta vastahyökkäyksestä.

Venäjä valmistautuu parhaillaan tiistaina pidettäviin voitonpäivän paraateihin.

Brittilehti The Guardianin haastatteleman virkamieslähteen mukaan Moskovassa ”on hermostuneisuutta, jota ei ole aiemmin nähty”.

”Mutta voitonpäivän pitää edetä, ei ole muuta vaihtoehtoa”, Moskovan kaupunginhallinnossa työskentelevä virkamies kertoi.

Voitonpäivä on Venäjän presidentille Vladimir Putinille vuoden tärkeimpiä tapahtumia. Se on perinteisesti ollut tilaisuus, jossa Venäjän sotilaallisen mahdin esittelyssä ei ole säästelty.

Nyt paraateihin ei kuitenkaan ole antaa kalustoa tai sotilaita esimerkiksi viime vuoden malliin. Suuri osa on kiinni Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainassa.

Muun muassa ilmasotakaluston esiintyminen on peruttu, koska Venäjä tarvitsee hävittäjiään Ukrainassa. Paraateja on myös peruttu useissa kaupungeissa sotilaspulan takia.

Myös turvallisuustilanne aiheuttaa huolta varsinkin Moskovassa ja Ukrainan rajan tuntumassa.

HS kertoi maanantaina, että paraati järjestetään tänä vuonna entistä tiukemmin turvatoimin. Yhtenä syynä on viime keskiviikkona tapahtuneeksi väitetty lennokki-isku Venäjän hallinnon keskukseen Kremliin. Väitetyn iskun tekijästä tai motiivista ei ole toistaiseksi tietoa.

Huolta aiheuttaa varmasti myös se, että Ukraina on viime viikkojen aikana onnistunut lisäämään iskujaan Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle.

Venäjän voitonpäivän tunnelmat ovatkin kaukana voittoisasta.

Sotamenestys on ollut huonoa, ja sodanjohdon toiminta vaikuttaa kaoottiselta. Yksityisarmeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin uhkasi viime viikolla vetäytyä Bahmutista, elleivät joukot saa ammuksia.

Sunnuntaina Prigožin sanoi palkka-armeijan olevan saamassa haluamansa ammukset.

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maljar kirjoitti maanantaiaamuna Telegram-palvelussa olevalla viestintäkanavalla, että on mahdotonta tietää, mitä Ukrainassa voitonpäivänä tapahtuu.

”Päivämäärästä riippumatta eskalaation mahdollisuus on aina olemassa niin kauan kuin sota kestää.”

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi voitonpäivän aattona uutistoimisto AFP:n mukaan, että Venäjän joukot voitetaan Ukrainassa niin kuin natsi-Saksakin voitettiin toisessa maailmansodassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat