Kanada karkottaa poliitikkoa uhkailleen kiinalais­diplomaatin – Kiina uhkaa ”ryhtyvänsä vastatoimiin”

Taustalla on lehden julkaisema raportti, jonka mukaan Kiina yritti estää maan vastaiset äänestykset parlamentissa.

Ulkoministeri Melanie Joly sanoi tapausta käsittelevässä lausunnossa, ettei Kanada hyväksy minkäänlaista ulkopuolista vaikuttamista maan sisäisiin asioihin.

| Päivitetty

Kanadan ulkoministeriö ilmoitti maanantaina karkottavansa kiinalaisdiplomaatin, joka on uhkaillut kanadalaista parlamenttiedustajaa ja tämän perhettä. Parlamenttiedustaja on kritisoinut Kiinan politiikkaa.

Nyt karkotettava kiinalaisdiplomaatti on työskennellyt Kiinan konsulaatissa Torontossa.

Diplomaattisen protokollan mukaisesti Kanada ilmoitti karkotettavan kiinalais­diplomaatin olevan persona non grata eli ei-toivottu henkilö.

”Teen tämän asian selväksi: Me emme hyväksy minkäänlaista ulkopuolista vaikuttamista Kanadan sisäisiin asioihin. Kanadassa olevia diplomaatteja on varoitettu, että tämän tapaisesta käytöksestä seuraa karkotus kotimaahan”, Kanadan ulkoministeri Melanie Joly sanoi ulkoministeriön lausunnossa.

Karkotuksen taustalla on viime viikolla kanadalaislehti Globe and Mailin julkaisema raportti, jossa väitettiin Kanadan hallinnon sulkeneen silmänsä Kiinan sekaantumiselta Kanadan asioihin.

Lehden mukaan Kiinan tiedustelupalvelu oli suunnittelut kohdistavansa parlamenttiedustaja Michael Chongiin ja tämän Hongkongissa asuviin sukulaisiin sanktioita. Niiden taustalla oli parlamentin äänestys helmikuussa 2021, jossa Kiinan toiminta Xinjiangin maakunnassa tuomittiin kansamurhaksi.

Lehden lainaaman Kanadan tiedustelupalvelun dokumentin mukaan Chongiin ja tämän sukulaisiin kohdistuvilla sanktioilla oli lähes varmasti tarkoitus luoda esimerkkitapaus ja estää muita edustajia esittämästä Kiinan vastaisia näkökantoja.

Kiinan suurlähettiläs oli tapauksen vuoksi Kanadan ulkoministeriössä puhuteltavana viime viikolla. Kiinan ulkoministeriö syytti Kanadaa perusteettomasta panettelusta ja herjauksesta. Lisäksi ulkoministeriö kiisti tehneensä mitään väärää ja väitti, että koko tapaus on kanadalaismedian ja poliitikkojen kehittämä.

Myös Kiinan Kanadan-suurlähetystö vastasi aggressiivisesti tapahtuneeseen maanantaina. Lähetystön lausunnon mukaan Kanada on muun muassa ”sabotoinut” maiden välisiä suhteita karkottamalla kiinalaisdiplomaatin.

AFP:n mukaan lähetystön lausunnossa todettiin myös ”Kiinan ryhtyvän päättäväisiin vastatoimiin” ja että ”Kanadan on otettava vastuu kaikista niistä aiheutuvista seurauksista”. Lisäksi lausunnossa kehotettiin Kanadaa ”astumaan takaisin kuilun partaalta”.

Kanadan pääministeri Justin Trudeauta on vaadittu ottamaan kova linja Kiinaa kohtaan, kun on paljastunut, että Kiina on yrittänyt vaikuttaa Kanadan vaaleihin vuosina 2019 ja 2021.

Kiina on kiistänyt myös nämä väitteet. Niitä tutkitaan Kanadan parlamentin valiokuntakuulemisissa ja muissa tutkimuksissa.

Oikaisu 9.5. kello 9.44: Jutussa mainittiin aiemmin virheellisesti Kanadan Kiinan suurlähetystö, kun kyseessä oli Kiinan Kanadan-suurlähetystö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat