Israel iski jälleen Gazan kaistalle, tiistain iskujen uhriluku noussut 15:een

Iskuissa kuoli kolme äärijärjestön korkea-arvoista johtajaa sekä siviilejä.

Isä suri iskussa kuollutta lastaan sairaalan ruumishuoneella Gazassa tiistaina.

| Päivitetty

Israelin tiistain iskuissa Gazan kaistalle on kuollut yhteensä 15 ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP. Ensimmäinen iskuista tapahtui tiistain vastaisena yönä ja toinen myöhemmin iltapäivällä.

Israelin asevoimat kertoi tehneensä yöllä iskuja Gazan kaistalle kohteenaan äärijärjestö Islamilaisen jihadin johtohahmot. Asiasta kertoo uutistoimistojen lisäksi israelilaislehti Haaretz.

Kohteina kerrotaan olleen muun muassa äärijärjestön sotilaallisen siiven johtajien koteja. Iskussa kuoli 13 palestiinalaista. Kolme kuolleista olivat Islamilaisen jihadin korkea-arvoisia johtajia ja kymmenen siviilejä, kertoo Haaretz.

Haaretzin tietojen mukaan kuolleista siviileistä neljä oli lapsia. Gazan terveysministeriön mukaan iskussa myös haavoittui 20 ihmistä, joista osa on lapsia.

Palestiinalaislähteiden mukaan iskuja tehtiin ainakin Gazan eteläosaan. Paikalla oleva AFP:n toimittaja näki palavan rakennuksen ja ambulansseja kuljettamassa uhreja.

Myöhemmin päivällä tehdyssä iskussa kuoli kaksi palestiinalaista, kertoo uutistoimisto AFP viitaten paikallisen terveysviranomaisen tietoihin. Israelin mukaan kohteena oli Islamilaisen jihadin ”terroristiryhmä”, joka olisi suunnitellut iskua Israeliin.

Israelin mukaan nyt surmatut johtajat komensivat äärijärjestön pohjoista, eteläistä ja läntistä jaostoa Gazassa. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan kuolleiden joukossa olisi myös yhden komentajan vaimo.

Yksi iskuista tuhosi talon ja tappoi komentajan ja tämän vaimon.

Palestiinalainen islamistinen järjestö Hamas on Haaretzin mukaan uhannut kostavansa iskun.

”Hamasin näkökulmasta tämä oli isku palestiinalaisia vastaan, ja sen takia se vaatii oikeansuhtaisia vastatoimia”, Hamas sanoo tiedotteessaan tarkentamatta vastatoimien laatua tai laajuutta.

Israelissa maan eteläosien asukkaita on kehotettu pysymään avattujen väestönsuojien läheisyydessä Gazasta laukaistavien vastaiskujen varalta. Myös kouluja oli suljettuna.

Israelin ulkoministeri Eli Cohen on ”Israelin turvallisuustilanteen takia” päättänyt palata suunniteltua aikaisemmin eli jo tänään tiistaina Intiasta, jossa hän on tavannut muun muassa maan pääministerin Narendra Modin.

Viime viikolla Gazan kaistalta ammuttiin Israeliin kymmeniä raketteja sen jälkeen, kun palestiinalaisvanki Khader Adnan kuoli israelilaisvankilassa nälkälakkoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat