Zelenskyi haluaa lisää tykistö­kranaatteja ja vauhtia EU-jäsenyys­neuvotteluihin

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on ollut tiistaina vierailulla Kiovassa.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvattiin tiistaina Kiovassa.

| Päivitetty

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on ollut tiistaina vierailulla Ukrainan Kiovassa. Vierailun aikana hän on muun muassa tavannut presidentti Volodymyr Zelenskyin.

Zelenskyi kehotti kaksikon yhteisessä tiedotustilaisuudessa Euroopan unionia nopeuttamaan tykistökranaattien toimituksia Ukrainaan. Samalla Zelenskyi arvosteli voimakkaasti joidenkin EU-maiden ukrainalaisille viljatuotteille ja elintarvikkeille asettamia rajoituksia.

”Kävimme keskustelua avainasiasta: ammusten hankinnasta ja toimittamisesta. Niitä tarvittaisiin rintamalla jo nyt”, Zelenskyi sanoi.

Viljan ja elintarvikkeiden vientirajoitusten Zelenskyi sanoi hyödyttävän vain hyökkääjää.

”Minkäänlaista vientimme rajoittamista ei voi hyväksyä juuri nyt. Odotamme, että EU lopettaa kaikki rajoitukset niin pian kuin mahdollista”, presidentti jatkoi.

Zelenskyi kehotti EU:ta niin ikään tekemään virallisen päätöksen neuvottelujen aloittamisesta Ukrainan EU-jäsenyydestä.

Hän sanoi myös odottavansa, että EU saisi pakotteet hyväksyttyä pian. EU valmistelee parhaillaan yhdettätoista pakotepakettiaan.

Ursula von der Leyen vieraili Kiovassa myös sodassa kaatuneita ukrainalaissotilaita kunnioittavalla muistomerkillä.

Von der Leyenin vierailu osuu Eurooppa-päivään, jolloin EU juhlii rauhaa ja yhtenäisyyttä.

EU-johtaja saapui Ukrainan pääkaupunkiin yöjunalla Puolasta.

Kyseessä on von der Leyenin viides vierailu Kiovaan sen jälkeen kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

”Hyvä olla jälleen Kiovassa, missä arvojamme puolustetaan joka päivä. Se on siksi sopiva paikka juhlia Eurooppa-päivää”, von der Leyen kirjoitti Twitterissä junalaiturilla Kiovassa otetun kuvan saatteeksi.

Tiistaina vietetään myös Venäjän voitonpäivää sen muistoksi, että natsi-Saksa antautui toisessa maailmansodassa.

Aikaisemmin Ukraina juhli sekin voitonpäivää 9. toukokuuta, mutta Zelenskyi ilmoitti, että maa aikaistaa voitonpäivää vuorokaudella. Ukraina siirtyy näin viettämään voitonpäivää samana päivänä kuin muu Eurooppa, 8. toukokuuta.

Länsiliittoutuneiden ja entisen Neuvostoliiton ero voitonpäivän ajankohdassa johtuu siitä, että natsi-Saksa allekirjoitti antautumissopimuksen toukokuussa 1945 niin myöhään illalla, että kello oli tuolloin ehtinyt Moskovassa yli puolenyön seuraavaan päivään.

Nyt tehty muutos merkitsee myös sitä, että 9. toukokuuta on vastedes Eurooppa-päivä myös Ukrainassa. Tätä juhlapäivää vietetään sen muistoksi, että 9. toukokuuta 1950 Ranskan silloinen ulkoministeri Robert Schuman esitteli Schuman-julistuksensa. Siitä tuli perusta niin sanotulle hiili- ja teräsliitolle sekä myöhemmin EY:lle ja EU:lle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat