Prigožinin puheet kertovat, että hän on ”haistanut veren”, sanoo tutkija

Jevgeni Prigožin väitti voitonpäivänä, että Venäjän armeijan yksikkö on paennut Bahmutista. Hän myös sanoi Ukrainan valmistautuvan vastahyökkäykseen.

Bahmutista Itä-Ukrainassa nousi 3. toukokuuta savua.

| Päivitetty

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin väittää, että Venäjän armeijan sotilasyksikkö on paennut Bahmutin taisteluista Itä-Ukrainassa.

Prigožinin videolausunto tuli tiistaina samaan aikaan, kun voitonpäivän paraati Moskovassa oli alkanut.

Prigožinin mukaan yksi puolustusministeriön yksiköistä pakeni Bahmutista ja jätti Wagner-joukkojen laidan ilman suojausta. Hän haukkui sotilaiden saamia käskyjä ”idioottimaisiksi”, kuten myös Venäjän asevoimien joukkojen johtajia typeryksiksi.

”Sotilaiden ei pitäisi kuolla typerien johtajien takia”, Prigožin sanoo.

Wagner-johtaja on kevään mittaan esittänyt Venäjän sodanjohdolle jyrkkiä syytöksiä. Hänen tuoreen väitteensä mukaan sotilasjohtajat yrittävät johtaa harhaan presidentti Vladimir Putinia. Hän myös epäili Kremliä kykyä ”puolustaa maataan”.

Prigožin myös sanoi, että Ukraina valmistautuu vastahyökkäykseensä, joka tapahtuu ”oikeasti maan pinnalla, ei televisiossa”.

”Tähän asti meillä [Venäjällä] on ajateltu, että kaiken pitää tapahtua televisiossa.”

Prigožin vaikutti viittaavaan siihen, että Venäjän televisiossa on uutisoitu laajasti sodasta mutta Venäjän joukot on esitetty pelkästään positiivisessa ja voitokkaassa valossa.

Vanhempi tutkijat Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista uskoo, että yleisesti ottaen Prigožinin tilanne­kuva Bahmutista on toden­mukainen – tai ainakaan siinä ei kovin paljoa liioitella Venäjän sodan­johdon saamattomuudella.

Prigožinin raadollisissa kommenteissa on toki kyse myös hänen oman asemansa pönkityksestä.

”Hän tietää puhuttelevansa tiettyä yleisöä. Hänellä on vahva tukijajoukko radikaaleissa sodan kannattajissa ja osassa Venäjän poliittista eliittiä, ja silloin hän voi tällaista laukoa.”

Lassilan mukaan Prigožinin koko olemassaolo perustuu siihen, että tämä on karikatyyrimäinen ”gangsteri” ja Kremlin likaisten operaatioiden toteuttaja.

Prigožinin rooli alkoi Lassilan mukaan korostua silloin, kun oli selvää, ettei sodasta tule enää Venäjän riemumarssia.

”Prigožin on haistanut veren. Hän tietää oman roolinsa välttämättömyyden”, Lassila sanoo.

Tällä hän viittaa siihen, että pitkälti Wagnerin ja vankiloista rekrytoitujen taistelijoiden ansiosta Kreml ei ole vielä ryhtynyt täysimittaiseen liikekannallepanoon.

Arvostelu Kremlin suuntaan tuskin edes haittaa Putinia, kunhan Prigožin on lojaali hänen maailmankuvalleen, Lassila arvioi.

Ukraina on kehystänyt voitonpäivän aikaikkunaksi, johon mennessä Venäjä olisi yrittänyt vallata Bahmutin. Tässä se ei onnistunut, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ivaili tiistaina.

Bahmutista on tullut Venäjälle pakkomielle Donbasin haltuunoton kannalta, mutta Lassila epäilee, ladattiinko kaupungin pikavaltaukseen sittenkään niin suuria odotuksia.

”Tämä voi olla Ukrainan informaatio­vaikuttamista, joka voi olla siinä mielessä ihan toimivaa, koska sillä luodaan painetta Venäjän suuntaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat